Składniki:
- ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna
- żelatyna, rosół lub woda
Przygotowanie:
- Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:(
- Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno marchew z rosołu
- W garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub wody) dodajemy żelatynę według przepisu i dobrze mieszamy
- Dodajemy ją do rozdrobnionego mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku
- Przygotowujemy foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się w całości mięso z wywarem żelatyny
- Zrobić z obu stron duże zakłady foli, by rolada nie "uciekła"( u mnie z jednej strony było jej trochę za mało)
- Przełożyć w całości masę do foremki, brzegi folii zawinąć i wstawić do lodówki do dnia następnego
- Wyjąć z folii i kroić w grube plastry, mnie taka rolada smakuje z chrzanem - polecam. W ten sposób można wykorzystać mięso z rosołu, które najczęściej nie znajduje amatorów :)
taką galaretę w wersji "szynkowej" w sklepie sprzedają, ale po co przepłacać, jak mięso z zupy można samemu tak przyrządzić. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Kasiu:)
UsuńFajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńPolecam , ale warto to mięso zmielić, albo bardzo podrobić:)
Usuńtakie domowe wędliny do chleba są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńAnullo masz rację:)
Usuńpowiem jedno:
OdpowiedzUsuńMNIAM! :D
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDario-powiem jedno- pychotka:)
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Na pewno przy okazji kolejnego rosołu, jak nie będę miała pomysłu na wykorzystanie mięsa - zrobię z niego taką roladę :)
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo dobre np. Dla cukrzykow bo wedlina sklepowa niebardzo sie dla nas nadaje. A takie miesko do chlebka jest super bo mazna zmjesc je np.z salatka zamiast chlebka ktorego tez musimy ograniczac. Poprostu rewelacja.
OdpowiedzUsuń