Składniki :
- 1 płat gotowego ciasto francuskiego
- połowa opakowania rukoli
- 6-7 plastrów żółtego sera
- 1 jajko
- pesto- u mnie nieco mniej niż połowa małego słoiczka
Przygotowanie:
- Rozmrożone ciasto francuskie smarujemy rozbitym jajkiem
- Układamy na nim umytą, pokrojoną rukolę, a na niej plastry żółtego sera
- Delikatnie zwijamy całość w roladę i kroimy w plastry, mnie wyszło 7 plastrów
- Roladę posmarowałam rozbitym jajkiem z wierzchu oraz wlałam jedną łyżeczkę jajka do środka każdej roladki, by sie podczas pieczenia nie rozleciały
- Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp. 180 stopni C
- Pieczenie udaje się też w prodiżu.Świetnie pasują do czerwonego barszczu. A i z sosem czosnkowym, pycha:)
Ale to smacznie wygląda!! Ja zrobię dziś podobnie tylko zamiast rukoli dam szpinak :) Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńTez na pewno będzie smaczne:)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńślinka mi cieknie na ich widok!:D
Warto zrobic z podwójnej porcji, by nasycić oczy i...ciało:)
UsuńBardzo lubię potrawy z ciasta francuskiego :) Roladki wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za ciastem francuskim, te roladki wyglądają tak smakowicie, że chyba będę musiała je zrobić! :) Najwyżej zrobię na drożdżowym cieście :) Ale sam pomysł świetny! :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie już kupiłam :D będzie ze szpinakiem i serem brie :) Już mi ślinka cieknie na samą myśl :) Dziękuję za super pomysł!!
UsuńNapisz Kasiu jak się udały i czy smakowały Rodzince?
UsuńRoladki wyszły przepysznie!! Wrzuciłam już post z moją wersją :)
Usuńwyglądają smakowicie, myslę że ze szpinakiem i fetą też byłyby smaczne:)
OdpowiedzUsuń*.* Zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam robić coś z ciastem francuskim! A przepis spróbuję przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńWiolu- ja też, bo wdzięczny "materiał":)
UsuńDario- spróbuj, sa naprawdę w porządku
MartyNciu- pewnie tak:)
Kamo- ja juz też:)
kosmetoholiczko- polecam, wypróbuj:)
Świetny przepis. Niby prosty, a jednak genialny :) Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować na najbliższą imprezę :)