środa, 4 kwietnia 2012

Pieczone żeberka w przyprawach




Może danie to nie ma za ciekawego wyglądu , ale za to smakuje znakomicie .Żeberka nie są przypalone ,ale maja taki wygląd od wszystkich przypraw w jakich się je piecze.

Składniki:
  • 1 kg żeberek -najlepsze niezbyt grubo "obrośnięte" mięsem
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 opakowania przyprawy chińskiej ( jesli nie mamy to mieszamy po łyżce imbiru sypkiego , cynamonu  i anyż)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • sól
Przygotowanie:
  1. Umyte żeberka dzielimy na porcje 
  2. Przygotowujemy w miseczce wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy , by je połączyć
  3. Wkładamy do nich pokrojone żeberka - najlepiej na noc
  4. Na drugi dzień przekładamy je do żaroodpornego naczynia , wlewamy 1/2 szklanki wody 
  5. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika w temp. 180 -200 stopni C
  6. Pieczemy około godziny , po półgodzinie obracamy mięso na druga stronę
  7. Polewać żeberka wytworzonym podczas pieczenia sosem - by nie wyschły
  8. Ja najczęściej robię żeberka w prodiżu - są wtedy kruche i aromatyczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...