środa, 12 marca 2014

Kurczak w białym winie

Składniki :
  • duży filet z kurczaka- pokrojony w grubą kostkę
  • sól, pieprz
  • imbir około 3 cm
  • czosnek 4-5 ząbków
  • 1 szklanka białego,wytrawnego wina
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
  1. Na patelni z tłuszczem , pokrojonym drobno imbirem i przeciśniętym czosnkiem smażymy filet z obydwu stron
  2. Po usmażeniu mięsa, wlewamy wino i gotujemy dopóki nie wyparuje
  3. Nie dopuszczamy do zupełnego wygotowania wina, a jeśli tak się stanie dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Potrawa gotowa, smacznego !
Ja podałam z marchewką i groszkiem.


   

10 komentarzy:

  1. Uleńko a mam pytanie czy wino nie zrobi kwaśnego smaku bo przepis jest wspaniały i chcę go wypróbować dziękuję buziaki śle i słonecznego dnia życzę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, dla mnie był ok :)
      Też Cię słonecznie pozdrawiam i owocnej, artystycznej pracy życzę !

      Usuń
  2. Fajne, szybkie i proste danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie! Lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To doskonałe danie, smaczne, dietetyczne i wygląda kolorowo.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak podany kurczak jest super :) Nie dość, że na talerzu mnóstwo kolorów to jeszcze takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i fajnie dobrane składniki. Bardzo smaczna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Propozycja godna skopiowania, co zamierzam uczynić w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że zamrożona (wzorem Nigelli) resztka białego wina zda egzamin.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wygląda ten kurczak :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...