poniedziałek, 18 stycznia 2016

Szarlotka


          Ta szarlotka jest nie tylko oszczędna w składniki, ale nie wymaga też dużo pracy.
          Dlatego proponuję ją  na dobry początek tygodnia  :)




Składniki :
(na formę o średnicy 26 cm) 

  • 250 g masła (bez dodatku oleju)
  • 1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 ml zimnej wody




Nadzienie jabłkowe :


  • 8 dużych, twardych, raczej kwaśnych jabłek, np. szara reneta
  • 60 g cukru ( najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
  •  łyżeczka lub dwie cynamon
  • duża szczypta startej gałki muszkatołowej
  •  30 g mąki pszennej


Przygotowanie :

  1. Masło pokroić w kostkę, dodać do miski z mąką, cukrem i solą
  2. Wyrobić ręcznie, rozcierając palcami masło z mąką  lub przy pomocy miksera z końcówką hak
  3. Dodać żółtka, wodę, wyrobić, zlepić w kulkę , włożyć w plastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 min
  4. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszać
  5. Piekarnik nastawić na 160*C
  6. Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremki
  7. Przełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem
  8. Wstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć folią aluminiową.





Moje uwagi:
Przepis na ciasto zachowałam w całości,  masę jabłkową przygotowałam po swojemu.
Pokrojone w plastry jabłka posypałam cukrem i rozgotowałam je lekko,  potem osączyłam z nadmiaru soku ( nie miałam renety :( Wtedy do jabłek dodałam cynamon, gałkę i wymieszałam. Taką masę rozłożyłam na podpieczonym cieście (3/4 ), przykryłam resztą ciasta (1/4).
Można upiec w prostokątnej foremce i wtedy ciasto będzie cieńsze.

Więcej szczegółów w przepisie stąd



23 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, skosztuję w sobotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do szarlotki najlepsze są antonówki, ale niestety o tej porze już niedostępne. Uwielbiam szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak smakowicie, że muszę się skusić:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu ta mąka pszenna, mister gluten, ech :c

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotkę, kocham to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotkę. Prażone jabłuszka na kruchym cieście. Pycha! Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Poproszę kawałek, taki dość duży :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybko, prosto i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała szarlotka, uwielbiam taką wypełnioną jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka pewnie pyszna, ale ja wciąż zachwycam się Twoimi zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Na szarlotkę zawsze można mnie namówić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotki są zawsze super. U mnie też ostatnio było szarlotkowo. Moc pozdrowień zasyłam .

    OdpowiedzUsuń
  13. A mąż ostatnio nieśmiało prosił o szarlotkę - chyba spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham szarlotki. Ale nie lubię w nich cynamonu i nie dodaję. Co do gałki...Nigdy nie próbowałam z gałką, ciekawa jestem jak działa na nasze podniebienie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam szarlotkę ale nigdy nie dodawałam gałki.Jestem bardzo ciekawa tego smaku więc przy okazji wypróbuję.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Swietna szarlotka, zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  17. szarlotka - moje ulubione ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Poczęstowałam się, jest pyszna...uwielbiam szarlotkę...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna kosteczka do zjedzenia:):):)
    moc uścisków

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...