środa, 26 marca 2014

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

A to moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową.


Składniki :
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mały buraczek czerwony
  • szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony )
  • 1 marchew i mała pietruszka
  • pół małego selera
  • około 4 cm pora
  • cebulka i ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw
  • mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka
  • 2 kostki mięsne 
  • 2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie :
  1. Do garnuszka z około 1 i 1/2 l wody wkładamy pokrojone dość drobno ziemniaki i pokrojony buraczek, czosnek i cebulę, dokładamy 2 listki laurowe i kilka ziaren pieprzu, gotujemy
  2. Gdy ziemniaki są lekko podgotowane dokładamy groszek mrożony i łyżkę suszonych warzyw, gotujemy około 5-10 min
  3. Obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku
  4. Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy
  5. Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną
  6. Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min.
Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane  ) zyskuje piękny, złocisty kolor :)
Warto pamiętać, że zupa na drugi dzień będzie intensywnie czerwona, od buraczka.

19 komentarzy:

  1. Pychota!
    Bardzo udana kompozycja składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ja dano jarzynóweczki nie jadłam :D I taki zdrowy i pożywny dodatek w postaci kaszy jaglanej :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam podobną wersję zupy tylko z kaszą jęczmienną, jestem ciekawa smaku z kaszą jaglaną.
    Dziękuję za pomysł, chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wiosenna zupka, musi być wyśmienita:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiej nie jadłam z kaszą taką - wprawdzie kasze jaglaną mam i leży a opini na jej zapach i smak już wiele w rodzinie się nasłuchałam i to negatywnych a ona tak ślicznie wygląda ale wolę posłuchać ciebie bo jesteś dla mnie expertem i idę gotować zupke buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności:) smacznie zdrowo, kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie zdrowa zupa....;)) jaglana kasza to samo zdrowie....

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie zupki! :)
    jakbyś przypadkiem zrobiła mojego łososia, koniecznie wyślij zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wyglądają takie zupki.Mniam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za odwiedziny będę blog odwiedzać i dziękuję za poradę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczególnie książkę o tytule "Budować zdrowie"
      Choć właściwie każda jej książka zawiera cenne wskazówki jak żyć. Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania mojego bloga. Od czasu do czasu będę wstawiać posty z jej przepisami :)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Nigdy nie przesmażałam na tłuszczu marchewki do zupy, muszę to wypróbować. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaszy jaglanej do zupy jeszcze nie dodawałam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nigdy nie próbowałam tej kaszy z zupą!
    Ale ta wygląda na pyszną i lekką, chyba skuszę się na nią w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pokochałam dodawanie kasz do zup wszelakich odkąd zaczęłam gotować swojemu maluchowi pełnowartościowe zupki. Tak mi posmakowały jego obiado-zupki, że dla nas zaczęłam robić podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupa jak dla mnie! Bez mięsa i z wielką ilością jarzyn! Uwielbiam zupy jarzynowe z kaszami, ale z jaglaną jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...