Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.
Składniki:
- 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie :
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, potem dżem- ucierać
- Dodać stopniowo mleko zmieszane z sodką- ucierać
- Mąkę wymieszać z przyprawami do piernika i kakao
- Dosypywać po łyżce mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długo
- Przełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka)
U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem.
Ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpyszny placuszek, gdy najdzie nas ochota na słodkie :)
OdpowiedzUsuńProste a jak pyszne, czestuję się
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:) Poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotne i musi być dlatego smaczne :-)
OdpowiedzUsuńO a ja właśnie przy kawce siedzę :) pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, bo bardzo lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPięknego weekendu:)
chetnie bym taki teraz zjadła;) wyglada pysznie;))
OdpowiedzUsuńKusisz od rana...serdecznie pozdrawiam z Ustronia...
OdpowiedzUsuń