czwartek, 21 lipca 2016

Marmoladnik


Mało kto nie zna smaku tego ciasta :)
Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.




  Składniki:

  • 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 2 łyżeczki kakao



Przygotowanie :
  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, potem dżem- ucierać
  2. Dodać stopniowo mleko zmieszane z sodką- ucierać
  3. Mąkę wymieszać z przyprawami do piernika i kakao
  4. Dosypywać po łyżce mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długo
  5. Przełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka)

U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem.
Ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.

9 komentarzy:

  1. pyszny placuszek, gdy najdzie nas ochota na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto:) Poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na wilgotne i musi być dlatego smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O a ja właśnie przy kawce siedzę :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis, bo bardzo lubię takie ciasta.
    Pięknego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chetnie bym taki teraz zjadła;) wyglada pysznie;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusisz od rana...serdecznie pozdrawiam z Ustronia...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...