sobota, 23 lipca 2016

Semifreddo jagodowo-pistacjowe- pyszny deser

Tym co spędzają czas na urlopie, ale w domu i mają czas na zrobienie sobie drobnej przyjemności polecam właśnie taki pyyyszny deser :)




Składniki :

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru, ale może być 6 jeśli lubimy b. słodkie
  • po 5 dag czarnych jagód i pistacji +  do dekoracji

Potrzebne będą nam 3 miski; 2 małe i jedna większa.


Przygotowanie :

  1. Jagody umyć, orzeszki ewentualnie obrać
  2. Z umytych i sparzonych wrzątkiem jajek wybić żółtka do jednej miseczki, a oddzielnie do drugiej- białka
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, śmietanę ubić na sztywno, białka z odrobiną soli na pianę
  4. Do ubitej śmietany dodajemy ubite żółtka, mieszamy, później jagody i orzechy,  a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki
  5. Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny.

Dodatkiem mogą być maliny, porzeczki, czereśnie, teraz jest duży wybór owoców sezonowych :)

                                        SMACZNEGO!

Inspiracją był przepis z Magazynu Tesco Nr.21 lato 2016

By deser wyjąć w całości- zamoczyłam foremkę na chwilę w ciepłej wodzie.

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...