środa, 28 marca 2012

Bogracz węgierski z kluseczkami



Jest to zupa  nieco podobna do Strogonowa , ale chyba jednak inna.A oto jej
Składniki :

  • około 50 dag dobrej wołowiny bez kości
  • 10 dag pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • rozmaryn , szczypta ziół prowansalskich
  • gałka muszkatołowa ,imbir mielony , sól , pieprz
  • papryczka chili ( w proszku)
Wykonanie:
  1. Wołowinę kroimy drobno i w garnku najlepiej stalowym smażymy ją na oleju około 5 - 10 min.
  2. Zalewamy mięso 2 l. wody , przykrywamy i gotujemy do miękkości (trwa to około półtorej godziny)
  3. Obraną marchewkę kroimy na cienkie plasterki
  4. Pieczarki po umyciu kroimy też na plasterki
  5. Kiedy mięso będzie miękkie wrzucamy do zupy wpierw marchewkę , potem pieczarki - gotujemy około 5 - 10 min.
  6. W tym czasie jak  zupa  się gotuje robimy kluseczki
Składniki na KLUSECZKI :
  • 1 jajko
  • 10 da mąki
  • sól , woda -ale niekoniecznie
Wykonanie kluseczek
  1. Jajko wbijamy do garnuszka i dobrze ucieramy ( można zmiksować )
  2. Dodajemy mąkę ,sól i ucieramy ponownie
  3. Jeśli trzeba dodajemy wody - konsystencja ciasta podobna do tych  na kluski "rzucane"
  4. Kluseczki wrzucamy łyżeczką gdy już zupa jest ugotowana i doprawiona 
  5. Zupę po ugotowaniu warzyw doprawiamy wszystkimi wymienionymi wcześniej przyprawami.
Podczas długiego gotowania mięsa woda nam się wygotowuje , musimy uzupełniać ją tak , by w efekcie końcowym uzyskać około półtora litra esencjonalnej zupy. Proces "tworzenia " tej potrawy jest dość długi , ale zupa jest tego warta. Smacznego wytrwałym !




4 komentarze:

  1. Strogonow lubię, a bogracza nigdy nie jadłam, ale myślę, iż by mi posmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu podobna zupa funkcjonowała pod nazwą: gulaszowa. Bardzo smakowicie ta Twoja potrawa wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...