sobota, 17 marca 2012

Muffinki kokosowe



Alternatywa dla babeczek czekoladowych  .  Są skromniejsze w wyglądzie i smaku , ale zapewne i one znajdą smakoszy :)
Składniki: (na 24 sztuki )

  • 20 dag mąki
  • 5-10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 8- 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 65 ml. oleju
  • 30 dag jogurtu naturalnego (tj. 2 małe kubeczki)
  • masło stopione do smarowania foremek
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej wiórki, proszek i sodkę
  2.  W misce rozmieszać jajo widelcem 
  3. Dodać do jajka cukier-mieszać
  4. Do rozmieszanego jajka i cukru dodajemy olej i jogurt 
  5. Wlewamy wszystko do mąki
  6.  Nie mieszamy zbyt długo , bo babeczki staną się po upieczeniu "gumowate" !
  7. Foremki na muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem i napełniamy je do 3/4 wysokości
  8. Pieczemy w temp.180 C przez 15- 20 min.
  9. Po upieczeniu zostawiamy  w piekarniku na 10 min
  10. Z foremek wyjmujemy po ostygnięciu.
Ja upiekłam muffinki bez czekolady , ale myślę, że można dodać kilka okruszków do każdej foremki przed  upieczeniem. Jeśli ktoś wykorzysta taką radę ,to proszę podzielić się doświadczeniem.:)


4 komentarze:

  1. kokosowe muszą uczą chrupać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kokos. Pyszne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. made in America, perfect! <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...