Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru , 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
- 1 kg usmażonych jabłek
- 1 kieliszek rumu - ale niekoniecznie ,( do moczenia rodzynek)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- rodzynki
- dodać kilka łyżek cukru podczas smażenia jabłek- jeśli nie mamy gotowego, słodkiego musu z prażonych jabłek , a robimy go sami
BEZA na wierzch ciasta
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 mały budyń śmietankowy lub waniliowy ( taki na 1/2 l. mleka )
- ewentualnie 300 ml śmietany
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli
- Dołożyć do niej pokrojoną na płatki margarynę
- Posiekać ,aż powstaną małe grudki
- Dodać cukry, żółtka i śmietanę , proszek do pieczenia
- Składniki dokładnie połączyć nożem , a potem zagnieść szybko mokrymi rękami
- Podzielić je na 2 części; na 1/3 i na 2/3
- Mus jabłkowy mieszamy z namoczonymi wpierw rodzynkami w rumie, cynamonem , ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny -do smaku. Gdyby mus był za rzadki dodać 2-3 łyżki tartej bułki ( lub kaszy manny) - wymieszać
- 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 2 -3 cm dłuższych niż wymiary naszej formy i przekładamy do niej (formę wysmarowac tłuszczem)
- Nadzienie wyłożyc na ciasto - rozsmarować
- Pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nim wierzch ciasta
- Wstawić do piekarnika o temp.180 C , piec na złoty kolor
Upieczone ciasto można udekorować śmietaną.( wersja pierwsza)
Wersja druga: ciasta NIE dzielimy na 2 części.Całością wylepiamy foremkę, rozkładamy na nim mus i lekko zapiekamy (ok.30 min.).Po tym czasie zalewamy ciasto pianą z 5 białek ubitymi z cukrem i budyniem, dodawanym pod koniec ubijania piany.Pieczemy jeszcze ok.15-20 min
Kruche ciasta można zawsze zrobić wcześniej i trzymać je w lodówce ,schłodzone są jeszcze lepsze.
Wersja druga: ciasta NIE dzielimy na 2 części.Całością wylepiamy foremkę, rozkładamy na nim mus i lekko zapiekamy (ok.30 min.).Po tym czasie zalewamy ciasto pianą z 5 białek ubitymi z cukrem i budyniem, dodawanym pod koniec ubijania piany.Pieczemy jeszcze ok.15-20 min
Kruche ciasta można zawsze zrobić wcześniej i trzymać je w lodówce ,schłodzone są jeszcze lepsze.
uwielbiam takie ciasta i jeszcze ta beza do tego :)
OdpowiedzUsuńJa bym to nazwała bita śmietana z szarlotką :D Moje ulubione ciacho ! :)
OdpowiedzUsuń