czwartek, 8 marca 2012

Szarlotka z bitą śmietaną




Składniki:
   CIASTO:
  • 3 szklanki  mąki krupczatki
  •  kostka masła lub margaryny  
  • 5 łyżek cukru , 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5  żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:
  • 1 kg usmażonych jabłek
  • 1 kieliszek rumu - ale niekoniecznie ,( do moczenia rodzynek)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • rodzynki
  •  dodać  kilka łyżek cukru podczas smażenia jabłek- jeśli nie mamy gotowego, słodkiego musu z prażonych jabłek , a robimy go sami
BEZA na wierzch ciasta

  • 5 białek
  •  szklanka cukru 
  • 1 mały budyń śmietankowy lub waniliowy ( taki na 1/2 l. mleka )
  • ewentualnie  300 ml śmietany

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli
  2. Dołożyć do niej pokrojoną na płatki margarynę
  3. Posiekać ,aż powstaną  małe grudki
  4. Dodać cukry, żółtka i śmietanę , proszek do pieczenia
  5. Składniki dokładnie połączyć nożem , a potem zagnieść szybko mokrymi rękami
  6. Podzielić je na 2 części; na 1/3 i na 2/3
  7. Mus jabłkowy mieszamy z namoczonymi wpierw rodzynkami w rumie, cynamonem , ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny  -do smaku. Gdyby mus był za rzadki dodać 2-3 łyżki tartej bułki  ( lub kaszy manny) - wymieszać
  8.  2/3 ciasta rozwałkowujemy   na prostokąt o bokach 2 -3 cm dłuższych niż wymiary naszej formy i przekładamy  do niej (formę wysmarowac tłuszczem)
  9. Nadzienie wyłożyc na ciasto - rozsmarować 
  10. Pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nim wierzch ciasta 
  11.  Wstawić do piekarnika o temp.180 C  , piec na złoty kolor
Upieczone ciasto można udekorować śmietaną.( wersja pierwsza)
Wersja druga: ciasta NIE dzielimy na 2 części.Całością wylepiamy foremkę, rozkładamy na nim mus i lekko zapiekamy (ok.30 min.).Po tym czasie zalewamy ciasto pianą z 5 białek ubitymi z cukrem i budyniem, dodawanym pod koniec ubijania piany.Pieczemy jeszcze ok.15-20 min
Kruche ciasta można zawsze zrobić wcześniej i trzymać je w lodówce ,schłodzone są jeszcze lepsze.


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasta i jeszcze ta beza do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym to nazwała bita śmietana z szarlotką :D Moje ulubione ciacho ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...