sobota, 3 marca 2012

Tort bezowo-daktylowy pyszny!






Niekiedy jest taki dzień, kiedy marzymy tylko o czymś słodkim chodzimy i szukamy czegoś słodkiego po domu To jest właśnie przepis który pozwoli wam spełnić marzenie znalezienia się w raju słodyczy :)

Blaty bezowe: (Można upiec , ale są dostępne również już upieczone w kawiarniach i cukierniach.)
Składniki  do blatów :

  •  5 białek ( im świeższe jajka tym białka będą lepiej ubite i lśniące)
  • 25 dag cukru pudru ( szklanka ma 20dag)
  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • szczypta soli
  • łyżeczka rumu
 Do kremu:
  •  śmietana 36 % 500 g np. Łowicka żółta - dobrze schłodzona
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżka rumu ( jeśli nie mamy nie odczujemy wielkiej różnicy jeśli dodamy łyżkę wódki )
  • 15 dag cukru pudru 
  • daktyle * i orzechy włoskie  ( do smaku ile kto lubi, Ja używam 20 dag daktyli i garść orzechów)
* ważne by daktyle i orzechy były pocięte na 4 lub chociaż na 2 części by były łatwe do jedzenia ;)

Sposób przygotowania:
  1. Oddzielamy żółtka od białek. (Ważne by nawet najmniejsza ilość nie dostała się do białek , spowoduje to, że  blaty mogą się rozlać i po prostu nie wyjdą )
  2. Białka miksujemy z odrobiną soli  tak, by odwracając miskę do góry dnem piana trzymała się sztywno
  3. Dopiero wtedy zaczynamy dosypywać STOPNIOWO cukier łyżka po łyżce ciągle ucierając
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC  formujemy 2 koła o średnicy 20-25 cm i pieczemy przez  5 minut ,  zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 90 min. Beza lekko sie zrumieni i popęka. Pozostawiamy ją przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na kilka godzin lub na całą noc.
Krem na blaty kładziemy gdy nie będą już ciepłe !
Jeśli nie chcemy by blaty zbyt nie "zmiękły" posmarujmy je kremem tuż przed podaniem.

Sposób przygotowania kremu:

  1. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski ubijamy ją na sztywno. W razie jakiś kłopotów można dodać mały śmietan-fix który usztywni naszą śmietanę ;)
  2. W 2  ! łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy kawę i zostawiamy do schłodzenia 
  3. Do sztywnej śmietany POWOLI zaczynamy dodawać cukier i miksujemy ją- cukier nie może być wyczuwalny
  4.  Dodajemy schłodzoną kawę i rum - miksujemy.
  5. Dodajemy daktyle i orzechy, mieszamy delikatnie  masę, kładziemy nie za blisko brzegów blatu by po przyciśnięciu 2-gim blatem masa nie wyciekła . Ciasto trzymać w lodówce
  6. Można udekorować daktylami i posypać kakaem.
Smacznego ! :)
Przepis częściowo pochodzi z Moich Wypieków.


1 komentarz:

  1. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...