wtorek, 3 kwietnia 2012

Kotlet schabowy inaczej



Jeśli znudziła się nam  wersja kotleta w panierce tradycyjnej, to proponuje taką:

Składniki :
  • 3 - 4 kotlety schabowe wieprzowe
  • 1 -2 jaja
  • sól , olej- jeszce lepszy będzie do smażenia smalec
  • 1 łyżka pieprzu mielonego prawdziwego
  • 1/2 łyżki chili mielonej
  • bułka tarta 3 -4 łyżki
Przygotowanie:
  1. Schab rozbijamy na kotlety
  2. Jajko łączymy z 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy
  3. Na talerz wysypujemy pieprz i chili razem z bułką - mieszamy
  4. Kotlety teraz solimy, obtaczamy w panierce, potem w jajku z obydwu stron
  5. Kładziemy ostrożnie na rozgrzany tłuszcz
  6. Smażymy krótko na grubej patelni z obydwu stron
  7. Gdy są ładnie rumiane -wyjmujemy
Niby to samo co tradycyjny schabowy , ale jednak zdecydowanie jest to wersja pikantniejsza i myślę ,że zdrowsza , bo pieprz i chili posiadają swoje niewątpliwe walory zdrowotne.
W programie "Wiem co jem" podpatrzyłam jeszcze inny prosty sposób na przyrządzenie kotletów. Zamiast maczać kotlety w jajku , maczno je jedynie w ubitej pianie z białek, obtaczano w tradycyjnej bułce tartej , a potem PIECZONO w piekarniku, coś około 20 min. Czas przyrzadzenia kotletów jest moze dłuższy, ale dla tych co nie mogą jeśc żółtka kurzego na pewno zdrowszy:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...