Jeśli znudziła się nam wersja kotleta w panierce tradycyjnej, to proponuje taką:
Składniki :
- 3 - 4 kotlety schabowe wieprzowe
- 1 -2 jaja
- sól , olej- jeszce lepszy będzie do smażenia smalec
- 1 łyżka pieprzu mielonego prawdziwego
- 1/2 łyżki chili mielonej
- bułka tarta 3 -4 łyżki
Przygotowanie:
- Schab rozbijamy na kotlety
- Jajko łączymy z 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy
- Na talerz wysypujemy pieprz i chili razem z bułką - mieszamy
- Kotlety teraz solimy, obtaczamy w panierce, potem w jajku z obydwu stron
- Kładziemy ostrożnie na rozgrzany tłuszcz
- Smażymy krótko na grubej patelni z obydwu stron
- Gdy są ładnie rumiane -wyjmujemy
Niby to samo co tradycyjny schabowy , ale jednak zdecydowanie jest to wersja pikantniejsza i myślę ,że zdrowsza , bo pieprz i chili posiadają swoje niewątpliwe walory zdrowotne.
W programie "Wiem co jem" podpatrzyłam jeszcze inny prosty sposób na przyrządzenie kotletów. Zamiast maczać kotlety w jajku , maczno je jedynie w ubitej pianie z białek, obtaczano w tradycyjnej bułce tartej , a potem PIECZONO w piekarniku, coś około 20 min. Czas przyrzadzenia kotletów jest moze dłuższy, ale dla tych co nie mogą jeśc żółtka kurzego na pewno zdrowszy:)
W programie "Wiem co jem" podpatrzyłam jeszcze inny prosty sposób na przyrządzenie kotletów. Zamiast maczać kotlety w jajku , maczno je jedynie w ubitej pianie z białek, obtaczano w tradycyjnej bułce tartej , a potem PIECZONO w piekarniku, coś około 20 min. Czas przyrzadzenia kotletów jest moze dłuższy, ale dla tych co nie mogą jeśc żółtka kurzego na pewno zdrowszy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz