Jest to danie jarskie, bezmięsne i bardzo szybkie do przyrządzenia.
Składniki :
- 250 dag boczniaków
- 1 duża marchew
- połowa średniego selera
- 1 cebula
- około 15 cm białej lub jasnożółtej części pora
- olej lub masło do smażenia
- 1/2 kostki rosołowej
- szczypta majeranku
- pieprz prawdziwy , ziołowy , sól
- odrobina gałki muszkatołowej , carry , natka pietruszki
Przygotowanie :
- Włoszczyznę po obraniu myjemy i kroimy w paski
- Przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem do smażenia - smażymy aż zmiękną
- Do garnuszka wlewamy około 800 ml. wody , solimy i gotujemy
- Usmażone warzywa przekładamy do garnka
- Boczniaki kroimy w dość długie paski i przekładamy na patelnię do usmażenia
- Po 5 - 10 min. przekładamy je do warzyw i gotujemy wszystko razem około 10 - 15 min.
- Doprawiamy do smaku pieprzem , gałką , majerankiem , carry i na koniec kostką rosołową
- Już na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Jakoś nigdy nie mogłam sie przekonać do tej zupy, ale myślę że czas najwyższy to zmienić:)
OdpowiedzUsuń