niedziela, 22 kwietnia 2012

Zupa - flaczki z boczniaka



Jest to danie jarskie, bezmięsne i bardzo szybkie do przyrządzenia.

Składniki :
  • 250 dag boczniaków
  • 1 duża marchew
  • połowa średniego selera
  • 1 cebula
  • około 15 cm białej lub jasnożółtej części pora
  • olej lub masło do smażenia
  • 1/2 kostki rosołowej
  • szczypta majeranku
  • pieprz prawdziwy , ziołowy , sól 
  • odrobina gałki muszkatołowej , carry , natka pietruszki
Przygotowanie :
  1. Włoszczyznę po obraniu myjemy i kroimy w paski
  2. Przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem do smażenia - smażymy aż zmiękną
  3. Do garnuszka wlewamy około 800 ml. wody , solimy i gotujemy
  4. Usmażone warzywa przekładamy do garnka
  5. Boczniaki kroimy w dość długie paski i przekładamy na patelnię do usmażenia
  6. Po 5 - 10 min. przekładamy je do warzyw i gotujemy wszystko razem około 10 - 15 min.
  7. Doprawiamy do smaku  pieprzem , gałką , majerankiem , carry i na koniec kostką rosołową
  8. Już na talerzu posypujemy natką pietruszki. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jakoś nigdy nie mogłam sie przekonać do tej zupy, ale myślę że czas najwyższy to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...