piątek, 18 maja 2012

Drożdżowe rogaliki Renatki



Składniki :
  • 4 szklanki mąki 
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 1 masło  - 250 dag
  •  3 łyżki śmietany
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru  , odrobina soli
  • marmolada na nadzienie , cukier puder
Przygotowanie :
  1. Śmietanę , cukier i drożdże mieszamy razem i pozostawiamy do wyrośnięcia
  2. Mąkę i jajka plus żółtko zagniatamy razem  na stolnicy , dodajemy sól i rozpuszczony , ostudzony tłuszcz - wyrabiamy
  3. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki i razem doskonale wyrabiamy ( wyrobione przykrywamy ściereczką i czekamy moment , by zaczęło rosnąć )
  4. Otrzymane ciasto kroimy na części wałkujemy na okrągłe , cienkie placki 
  5. Każdy placek kroimy tak , by otrzymać wąskie  , długie trójkąty ( 8 z jednego placka ) , a na szerszą , zewnętrzną część placka  kładziemy odrobinę marmolady ( marmoladę dobrze rozgnieść by nie była twarda ) i zawijamy go w rogalik ( zawijanie zaczynamy od tej własnie strony , na wierzchu  rogalika jest ostry róg trójkąta )
  6. Rogaliki pieczemy w temp. 180 stopni C do lekkiego zarumienienia
  7. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
  8. Z tej ilości składników otrzymamy około 90 rogalików.


5 komentarzy:

  1. Takie rogaliki piekła mi mama, gdy byłam dzieckiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, jak dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie wyglądają, do tej pory piekłam tylko kruche, chętnie wypróbuję Twój przepis :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...