środa, 23 maja 2012

Murzynek Bambo



Składniki :
  • 4 jajka
  • szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki kakao
  • 200 ml . śmietany tortowej 36 %
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • czekolada biała
  • śmietana Śnieżka
  • czekolada ciemna do dekoracji
Przygotowanie :
  1. Ciasto pieczemy tak jak w przepisie na biszkopt z kremem ajeroniakowym, z tą różnicą, że do przesianej mąki  i proszku do pieczenia dodajemy jeszcze przesiane kakao
  2. Gdy mamy już ciasto , pozwólmy mu ostygnąć, a później nakłuwamy je grubym patyczkiem w kilku miejscach (robimy dziurki )
  3. Czekoladę białą rozpuszczamy w łaźni wodnej ( ja dodałam do niej łyżkę masła i zmieszałam ) i jeszcze ciepłą nakładamy łyżeczką do szprycy, by wcisnąć ją do zrobionych wcześniej dziurek w cieście ( nie jest to zadanie ...łatwe )
  4. Powidła rozgrzałam w rondelku i jeszcze ciepłymi posmarowałam całe ciasto
  5. Zimną śmietanę ubiłam ze śmietaną Śnieżka i rozsmarowałam ją  grubo na powidłach
  6. Wierzch posypałam czekoladą
Ciasto upiekłam w prodiżu do którego wstawiłam jeszcze tortownicę.
Pomysł na zrobienie takiego ciasta zaczerpnęłam  z przepisu na ciasto pod nazwą Zakonnica ( Smaker )
Z tym, że tam ciasto było białe. Śmietana tortowa powinna ubić się bez Śnieżki , ale ja tym razem ubiłam je razem, a to dlatego , że ciasto jechało ze mną w daleką podróż i bałam się, że dekoracja na cieście może mi " usiąść ". Ale wszystko się udało :)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...