- bakłażan
- majonez
- koperek , czosnek 4 duże ząbki
- żółty ser około 30 dag
- 3 jajka
- mąka, olej do smażenia, sól
Przygotowanie :
- Bakłażan myjemy i kroimy na cieniutkie , długie plastry
- Każdy plaster lekko solimy i osączamy na sicie
- Następnie smażymy każdy maczając w jajku i mące
- Kładziemy na ręczniku papierowym , by osączyć z nadmiaru oleju
- Po wystudzeniu nakładamy na każdy plaster - farsz i lekko zawijamy
Farsz :
- Ser ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy pokrojony koperek , solimy
- Wszystko mieszamy , dodajemy majonez , pieprz , przeciśnięty czosnek i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
- Takim farszem smarujemy plastry bakłażana
- Każdy bakłażan ściśle zawijamy i ... gotowe .Smacznego !
A tak naprawdę ilość poszczególnych składników zależy od wielkości naszego bakłażana :)
Danie jest super proste i SMACZNE , dlatego namawiam do wypróbowania .
Danie jest super proste i SMACZNE , dlatego namawiam do wypróbowania .
W tym roku przekonałam się do bakłażanów- mogę je jeść i jeść, koniecznie spróbuje takich zawijańców ;D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, dobra inspiracja na sobotni dzień. :)
OdpowiedzUsuńhttp://by-kejti.blogspot.com/
Bardzo fajny pomysł! Mam otwartą fetę, więc myślę o wsadzie z fety i pomidorów. Dam znać jak mi wyszło :)
OdpowiedzUsuńOk :) życze by poszło gładko .
UsuńNiesamowite ma Pani pomysły Pani Uleńko.Winszuje. Dopisuje Pani bloga do swoich ulubionych na stronie.
OdpowiedzUsuń