piątek, 15 czerwca 2012

Bakłażanowe zawijańce - Bakłażan


Składniki :
  • bakłażan
  • majonez 
  • koperek , czosnek 4 duże ząbki
  • żółty ser około 30 dag
  • 3 jajka 
  • mąka, olej do smażenia, sól
Przygotowanie :
  1. Bakłażan myjemy i kroimy na cieniutkie , długie plastry
  2. Każdy plaster lekko solimy i osączamy na sicie
  3. Następnie smażymy każdy maczając w jajku i mące
  4. Kładziemy na ręczniku papierowym , by osączyć z nadmiaru oleju
  5. Po wystudzeniu nakładamy na każdy plaster - farsz i lekko zawijamy
Farsz :
  1. Ser ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy pokrojony koperek , solimy
  2. Wszystko mieszamy , dodajemy majonez , pieprz  , przeciśnięty czosnek i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
  3. Takim farszem smarujemy plastry bakłażana
  4. Każdy bakłażan ściśle zawijamy i ... gotowe .Smacznego !
A tak naprawdę ilość poszczególnych składników zależy od wielkości naszego bakłażana :)
Danie jest super proste i SMACZNE , dlatego namawiam do wypróbowania .

6 komentarzy:

  1. W tym roku przekonałam się do bakłażanów- mogę je jeść i jeść, koniecznie spróbuje takich zawijańców ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, dobra inspiracja na sobotni dzień. :)

    http://by-kejti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł! Mam otwartą fetę, więc myślę o wsadzie z fety i pomidorów. Dam znać jak mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite ma Pani pomysły Pani Uleńko.Winszuje. Dopisuje Pani bloga do swoich ulubionych na stronie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...