wtorek, 21 sierpnia 2012

Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy



Przepis pochodzi z książki M. Tombaka  " Droga do zdrowia "      ... samo zdrowie.
Składniki :

  • marchew  -280 g
  • ogórek - 85 g
  • burak - 85 g
Przygotowanie ;
  1. Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki
  2. Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków
  3. Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone .
Jest to sok o dużych wartościach odżywczych , dostarcza nam wielu witamin ( marchew ma witaminy A, B1, B2 B12 , PP , K , E ) i związków mineralnych .
"MARCHEW  leczy artretyzm , choroby nerek , stany przedrakowe .Popijać wtedy dziennie litr soku z marchwi z dodatkiem pół litra soku z selera .Zupę z marchwi zaleca się ze względu na właściwości remineralizujące i odtruwające oraz zdolność przywracania w organizmie równowagi kwasowo - zasadowej . Zupa taka wskazana jest dla osób otyłych .Ma ona właściwości moczopędne , poprawia krążenie krwi , pobudza czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego .Marchew i jej liście powinny być dodawane do wszystkich zup jarzynowych , w których występuje por , cebula , czosnek , tymianek , rozmaryn , kalarepa , goździki , liść laurowy , seler , pietruszka . Zupa z marchwi powinna być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego w ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej .
A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty burak gotowany , zmieszany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła , poprawia pracę wątroby , odkwasza , ułatwia trawienie różnych mięs . Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów . Jest zasadotwórczy . Działanie odkwaszające buraka na organizm jest niezależne od tego w jakiej spożywamy go formie . Nawet na słodko  zachowuje swe właściwości . Ma dużą wartość biologiczną ze względu na zawartość biopierwiastków promieniotwórczych ( rubid , cynk ) "
Sok OGÓRKOWY ma dużą zawartość krzemu i siarki dlatego poprawia wzrost włosów .Sok ogórkowy zawiera w sobie niezbędne dla życia biopierwiastki - 40 5 potasu , 10 % sodu , 7,5 % wapnia , 20 % fosforu i 7 % chloru . Wysoka zawartość potasu czyni go cennym dla chorych z wysokim ciśnieniem krwi . Jest tez nieodzowny dla naszych paznokci i włosów .Pić można po 1/2 szklanki codziennie sam lub w zestawie koktajli warzywnych - jak wyżej . Te wiadomości wybrałam z " Drogi do zdrowia " M. Tombaka
              Można przygotowywać sok tylko z marchwi i buraka w proporcji 4 : 1
Soki należy pic 15 - 20 min przed posiłkiem , albo 1 - 1,5 godziny po posiłku  ( małymi łyczkami ).Teraz jest odpowiednia pora do przyrządzania świeżych soków albo koktajli warzywnych , owocowych również . Smacznego !


3 komentarze:

  1. Oryginalne połączenie. :) Ciekawa jestem tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, pomimo przepięknych kolorów..musze powiedzieć, że to nie dla mnie. Warzywne koktajle nie przechodzą mi przez gardło. No ale to kwestia gustu :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MartynCia ^^ - smak wspaniały , moja córka tez sie przed koktajlem broniła , piłam sama :( a od jakiegoś czasu pijemy obydwie :)
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...