sobota, 25 sierpnia 2012

Kompot z owoców sezonowych




Składniki :

  • dowolna ilość świeżych sezonowych owoców
  • cukier
  • ewentualnie sok z cytryny
Przygotowanie :
  1. Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute ( miękkie mogą być , im bardziej dojrzałe tym kompot lepszy )
  2. Do garnka wlać taką ilość wody , która będzie proporcjonalna do ilości owoców ( lepiej wlać mniej , zawsze można potem dodać wody przegotowanej , jeśli kompot będzie za esencjonalny )
  3. Wrzucić do niej owoce , zamieszać i przykryć pokrywką
  4. Często zaglądać , a gdy owoce już się zaczną gotować , lepiej pokrywkę zdjąć
  5. Kompot gotować do momentu jak owoce stracą surowiznę , często mieszać 
  6. Gdy już kompot zacznie pachnieć to nieomylny znak , że jest już gotowy
  7. Należy go teraz przecedzić przez sito , zlać do dzbanka , dosłodzić , ewentualnie dodać soku z cytryny , by uzyskał lepszy smak i bogatszy aromat - wymieszać i wystudzić
  8. Gotowy do spożycia  na bieżąco :)
Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej na noc , bo jutro może być już nie do spożycia , skwasi  się :(
Mój kompot był ze śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam.
Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe :)

Tak wygląda po zagotowaniu , a przed cedzeniem .




2 komentarze:

  1. uwielbiam kompoty:)
    u mnie na blogu jest podobny - śliwkowo- jabłkowy
    dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem, ale zapraszam do siebie: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...