sobota, 4 sierpnia 2012

Kurczak w kapuście






Składniki :

  • mała główka młodej kapusty białej 
  • 2 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • mięso z kurczaka - najlepiej cały kurczak
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka estragonu
  • łyżka majeranku 
  • duża szczypta papryki słodkiej , olej
  • pieprz, sól , ewentualnie łyżeczka cukru
Przygotowanie :
  1. Kurczaka umyć i osączonego podzielić na części
  2. Kapustę dość grubo pokroić i zeszklić chwilę na oleju , wpierw podsmażyć pokrojoną cebulę
  3. Dodać do tego drobno pokrojone świeże pomidory , pieprz  , sól  , majeranek  , paprykę - wymieszać ( można zastąpić pomidory koncentratem )
  4. Kurczaka obsmażyć na tłuszczu z każdej strony , a wpierw natrzeć przeciśniętym czosnkiem
  5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć doprawioną kapustę , a na to ułożyć kurczaka
  6. Przykryć naczynie i piec w piekarniki około 30 - 40 min. w temp. 200 stopni C
  7. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec przez 10 min.
Smakuje wyśmienicie z ryżem .
 Danie nawet na większe przyjęcie dla przyjaciół :)
Przepis znalazłam w broszurce pt "Potrawy za grosik "



4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. hm brzmi interesująco. nie wpadłabym na to aby połaczyć kurczaka z kapustą ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie wpadłabym sama na taki zestaw , ale jest bardzo pyszny.
      Proponuje spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...