Składniki :
- ogórki
 - 4 szklanki wody
 - 1 szklanka octu
 - 3/4 szklanki cukru
 - 2 łyżki soli
 - 2 łyżki miodu
 - marchew
 
Przygotowanie :
- Z wymienionych składników ugotować zalewę
 - Ogórki umyć i pokroić w plastry , tak samo zrobić z marchewką
 - Do umytych słojów wkładamy pokrojone ogórki ( ale nie pod sam dekiel )
 - Zalewamy gorąca zalewą , zakrywamy słoje
 - Pasteryzujemy 7 min. od momentu zagotowania wody w garnku .
 
Przepis pochodzi z książki kucharskiej " Kasia pitrasi z przepisów Basi " .
O, robiłam bardzo podobne jakiś czas temu:-). Tylko, że moje były jeszcze z dużą ilością czosnku. Może brzmi średnio apetycznie, ale smak jest świetny:)
OdpowiedzUsuńAleż czemu , na pewno były smaczne , ja też lubię czosnkowe smaki :)
Usuństanowią idealny dodatek do obiadu, nie tylko zimą ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście , dlatego warto troche teraz sie potrudzic , by zima mieć coś tak smacznego pod ręką :)
UsuńMuszę zdecydowanie się podszkolić w tej kwestii, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńciekawy ten dodatek miodu
OdpowiedzUsuńOgórki świetnie się nadają do zrobienia pysznej nalewki:)
OdpowiedzUsuńJakby to kogoś interesowało to podaję od razu przepis:
Ogórki w całości włożyć do słoika i zalać wódką. Najlepiej przyszłą nalewkę wynieść do piwnicy na tydzień. Po tym czasie przefiltrować ją, nie powinno być z tym najmniejszych problemów. Powinna dojrzewać kilka miesięcy.
A to przepis wart uwagi , dziękuję :)
UsuńPozdrawiam
A proszę jeszcze o proporcje.
UsuńMam jeszcze pytanie ile tych ogórków i marchewki na taką ilość zalewy mniej więcej?
OdpowiedzUsuń