wtorek, 28 sierpnia 2012

Patisony marynowane



Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl
Składniki :

  • patisony - ja miałam małe, żółte
  • kawałek chrzanu
  • koper z nasionami
  • pieprz ziarnisty , liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 łyzka soli
Przygotowanie ;
  1. Patisony umyć
  2. Zagotować zalewę z octem , cukrem i solą
  3. Do umytych słojów wkładać patisony , dokładać dodatki z przypraw
  4. Zalać gorącą zalewą , zakręcać słoje
  5. Gotować słoje w gorącej wodzie , od momentu zagotowania wody w garnku pasteryzować 15 min.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam marynowane patisony! Najlepsze są te malutkie;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam je dopiero sama pierwszy raz , ale juz wypróbowałam , pyszne są :)

      Usuń
  2. a ja w życiu jeszcze patisonów nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może warto to zmienic i zrobić parę słoiczków :)

      Usuń
  3. Patisony są pyszne! u mnie w domu Mama ma je w ogródku i właśnie zrobiła kilka takich słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te malutkie, marynowane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana Urszulo!
    Nominowałam Cię na blogu w zabawie Versaitle Blogger Award.
    Zawsze pyszne posty i zachwycające przepisy.
    Musiałam Cię nominować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKUJĘ !fajna zabawa , ale miło mi oczywiście :)
      Resztę formalności potem .

      Usuń
  6. Patisony bardzo lubię, zawsze kupuję gotowe, takie domowe są pewnie o niebo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. no ja patisonów nigdy nie jadłam,... nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić jak smakują.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...