czwartek, 23 sierpnia 2012

Pieczony łosoś z pesto


Składniki :
  • około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą
  • 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii
  • 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku
  • oliwa , 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :(
  • 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała

Przygotowanie :
  1. Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C
  3. Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto .
  4. Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii
  5. Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min.
  6. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw
  7. Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym .
Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne
wydawnictwo Rzeczpospolita .



Tak wygląda zaraz po upieczeniu ...

                                    Pesto .

11 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Pieczona ryba z pesto bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowo, bo pesto daje świetny smaczek. Nie stosowałam z rybą jeszcze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smczniutkie to danie jest , polecam . A zrobiła je osobiście moja córka , muszę ją pochwalić , bo spisała się cudnie:)

      Usuń
  3. Moja ulubiona ryba z ulubionym pesto- pyszne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś rządzi bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ to soczyście wygląda, ale powiedz, czy smak pesto nie przyćmiewa łososia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaje mu wyrazistości - moim skromnym zdaniem oczywiście :)

      Usuń
  6. Własnie dzisiaj kupiłam świeżego łososia w Lidlu i przygotowuję wg.tego przepisu,rybka wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...