poniedziałek, 3 września 2012

Jajecznica ze świeżym szpinakiem







Składniki :

  • 2 - 3 jajka 
  • 20 - 25 dag świeżego szpinaku
  • masło , sól , ewentualnie 2 roztarte ząbki czosnku
Przygotowanie :
  1. Szpinak doskonale umyć , osączyć i obgotować chwilę na parze lub zagotować krótko w niewielkiej ilości wody ( wcześniej pokroić )
  2. Na rozgrzanej patelnię z 2 - 3 łyżkami masła obsmażyć czosnek , dodać szpinak - mieszać
  3. Wbić rozmieszane jajka , posolić ( jeśli dodaliśmy roztarty szpinak to ostrożnie ze solą )
  4. Dobrze wymieszać by połączyć składniki .
Gotowe , to jest mój sposób na jajecznicę ze szpinakiem, śniadanko super :)


Szpinak najlepszy jest , gdy zjadamy go na surowo jak zieloną sałatę , kropimy go wówczas tylko sosem np. winegret .

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam jajecznicy ze szpinakiem, chyba czas najwyższy to zmienić. Masz super bloga, bardzo fajne i proste przepisy, jestem pod wrażeniem.
    Obserwuję i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ze szpinakiem nigdy nie próbowałam, może być ciekawa

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste a na pewno pyszne, szczególnie dla mnie, wielkiego fanki szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja, muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. A kiedyś zostało mi trochę świeżego szpinaku i nie wiedziałam jak go wykorzystać, teraz nie będę mieć wątpliwości

    OdpowiedzUsuń
  6. O proszę! ze szpinakiem jeszcze jajecznicy nie jadłem ;) świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, musi być wspaniała ;) u mnie szpinak ostatnio na topie w domu, wiec chętnie skorzystam z pomysłu ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...