czwartek, 20 września 2012

Pyszne ciasto z dynią











Przepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go  od swojej znajomej...:)
Sprawdziłam, ciasto dobre, więc polecam.

Składniki :


  • 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną, dobre 3/4 szklanki, ale jeśli dynia dość sucha bez soku to dać całą szklankę) )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew lub pół na pół, ale nie więcej ! )
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki 
Przygotowanie :

  1. Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być )
  2. Wbijać po jednym całym jajku i ucierać ( ja robiłam to zwykłym robotem )
  3. Teraz dodawać po kolei mąkę ; cynamon , kakao , proszek do pieczenia i sodę - ucierać
  4. Do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy
  5. Jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy
  6. Pieczemy około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni C
  7. Moje ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.
NIE dajemy dyni WIĘCEJ  niż w przepisie !
Jeśli chcemy robić takie ciasto częściej, wystarczy zamrozić sobie startą porcję dyni, a  w środku zimy takie ciasto będzie jeszcze lepiej smakowało  niż teraz:)

42 komentarze:

  1. Muszę zrobić takie dyniowe ciasto :) Na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite to Twoje ciacho, Ulu! :-) Dyniowe wypieki w tym roku jeszcze przede mną. Może zacznę od Twojego przepisu? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, z dynią mam małe doświadczenie, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i ta plewa mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do spróbowania, bo wygląda obłędnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. urocze ciasto... i tak pięknie skąpane w czekoladzie. aż ślinka cieknie;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie sprawdzone ciasta przechodzące z rąk do rąk ;) trzeba się samemu przekonać czy ciasto faktycznie jest tak dobre jak je opisują

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam dziś to ciasto zgodnie z przepisem, polecam. Smaczne, pachnące i wilgotne w środku. Szkoda że nie mogę zamieścić zdjęcia jak mi pięknie wyrosło. Pozdrawiam autorkę przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam do umieszczenia zdjęcia na naszym fane page na Facebooku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie się piecze,jestem ciekawa jak wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, pyszne i wilgotne.Dodałam suszone śliwki.Myślę że jeszcze nie raz je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wyjęłam z pieca. Piękne i pachnące. Aż się nie mogę doczekać próbowania. Świetny przepis. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale,że udane! Przepis prosty i patrząc po komentarzach,kto próbuje upiec -zawsze z dobrym efektem:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  13. ja się właśnie zabieram do pieczenie
    kiedyś robiłam z marchwią ale przepis mi gdzieś zginął
    dziękuję za przypomienie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne - sama zrobiłam dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto re-we-la-cja !! zrobiłam ,upiekłam , zjadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. przypadkiem wpadłam na Twojego bloga w poszukiwaniu przepisu na ciasto dyniowe.
    nie miałam akurat cynamonu dałam 2łyzeczki przyprawy korzennej(jednym ze składników jest cynamon) upiekłam -pychotka palce lizac -pozdrawiam i dzięki za prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak fajnie, ze juz tylu osobom udało się upiec to pyszne ciasto :)
      pozdrawiam i zapraszam częściej.

      Usuń
  18. właśnie się piecze ciekawe jak wyjdzie:*

    OdpowiedzUsuń
  19. chyba za dużo dyni dałam i wyszedł zakalcowaty ale i tak mniam:D jeszcze mam dynię i na pewno jeszcze zrobię uważając na ilość dyni:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mogło być, nie można dodawać dyni więcej niż jest w przepisie :(
      lepiej dać mniej,chyba muszę o tym wspomnieć...koniecznie.
      Następnym razem na PEWNO się uda:) - pozdrawiam

      Usuń
  20. Również upiekłam. Bardzo dobry przepis. Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że dostałam udany przepis którym mogłam się tu podzielić.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  21. Zabieram sie do pieczenia.Musi wyjsc dobre bo dynie dostalam od kolegi i obiecalam kawalek pysznego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam, jest naprawde pyszny:0 mocno wilgotny, co u mnie akurat jest na plus, bo lubimy takie ciasta:). Pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  23. upiekłam... porażka-wielki zakalec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś musiało być nie tak, bo zdecydowanej większości co piekła, ciasto się udało. Proszę się nie zniechęcać, pozdrawiam!

      Usuń
  24. Wyszło idealnie! Puszyste ...wilgotne a ten zapach ymnnnn sama dobroć! Dzięki za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pycha! Puszyste i wilgotne i ten zapach!

    OdpowiedzUsuń
  26. no mój narazie w piekarniku ale zaczyna pachnieć coraz lepiej

    OdpowiedzUsuń
  27. Dzisiaj znalazłam i dzisiaj upiekłam. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Dzień dobry ja właśnie piekę ciasto dyniowe na Festyn :-)!piekę je już od kilku lat,znowu tu zaglądam :-)!Wychodzi pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...