sobota, 1 września 2012

Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą





Składniki :

  • 2 ziemniaki 
  • 1 duża marchew i pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • 1 mała cebula
  • garść poszatkowanej białej kapusty
  • kilka różyczek kalafiora
  • olej 
  • sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy
  • 1 mały czerwony burak
  • 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy
Przygotowanie :
  1. Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki 
  2. Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki "
  3. Do garnka z około 600 - 700 ml wody włożyć pokrojone ziemniaki , przesmażoną na oleju marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować
  4. Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość
  5. Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy
  6. Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy
  7. Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej warzyw i zrezygnuje z kaszy lub doda tylko łyżkę
  8. By uzyskać jeszcze lepszy smak dodałam do mojej zupy odrobinę kostki rosołowej
Była to zupa super pożywna , a na dodatek bardzo smaczna :)

6 komentarzy:

  1. Nigdy bym nie wpadła na to, żeby do zupy jarzynowej dodać kaszę!! Naprawdę ciekawe, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja często tak zagęszczam zupę , nie robię wtedy popularnej niegdyś " zatrzepki " ( mąka z woda ):) pozdrawiam

      Usuń
  2. Jeszcze troszke więcej buraczków lub botwinka i wyszedlby barszyczk ukraiński..swoją drogą ciekawe jakby smakował z kaszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupki moje ulubione:)
    Mam zaszczyt nominować Twój blog do Versatile Blogger Award
    Po szczegóły zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...