środa, 19 grudnia 2012

Kurczak z mango w mleku kokosowym



Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka, ja przyrządziłam jeszcze dodatkowo z 20 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • żółta papryka ( ładniejsza bedzie czerwona! ) i odrobina suszonej chili
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu śliwkowego i 3 łyzki powideł śliwkowych (sos śliwkowy można kupić gotowy)
  • mango
  • 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki
  • niepełna szklanka mleka kokosowego
  • kilka listków świeżej bazylii, ja miałam suszoną
Przygotowanie:
  1. Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek.
  2.  Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć
  3. Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron
  4. Dodać sos śliwkowy, smażyć aż mięso straci surowiznę 
  5. Mango i grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa
  6. Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos
  7. Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem
  8. Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko.
Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje  również:)


13 komentarzy:

  1. świetne smaki:)
    pychaaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, wypróbowane i mogę powiedzieć ,że bardzo fajne danie:)
      Miłego dnia dla Ciebie Antenko oraz Taniki i Wojtasa!

      Usuń
  2. Mmm, jaka kusząca, egzotyczna propozycja!
    Z chęcią wypróbuję :)
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. odważnie.. nie wiem,czy dla mnie.
    ale bardzo intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. z nutką egzotyki! podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moj smaki, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...