poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Jabłka pieczone z miodem i winem



Składniki :

  • 4 soczyste, kwaskowe jabłka
  • 8 łyżek miodu
  • 8 łyżeczek masła
  • pół butelki wina czerwonego, wytrawnego
  • mielony cynamon
Przygotowanie:
  1. Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne
  2. Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód
  3. Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone)
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem.
  5. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:)  Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki.

Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz





9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pieczone jabłka, to szybki i pyszny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczny deser:) porywam takie jabłuszko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Magdo -wiesz co dobre, pycha rzeczywiście :)

      Antenko -częstuj się:)

      Helen -zapraszam:)

      Usuń
  4. super, musi być pyszne. Mało pracy a pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowity deser... :) aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko - tak własnie było:)

      Wiolko Te -oj pyszniutki, prosty, że watro wypróbować:)

      Joanno -to masełko, to taka kropka nad "i"

      Usuń
  6. Przyznam szczerze, że o winie bym pomyślała, ale o masełku nie. Może dlatego, że to taki strasznie grzeszny dodatek ;-) ale w końcu raz się żyje a masełko na pewno podkręca całkiem nieźle wszystkie smaki :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam z dzieciństwa pieczone jabłka, teraz jestem duża to mogę zrobić z winem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...