piątek, 31 maja 2013

Pierogi bez lepienia


Potrzebujemy specjalną metalową formę z której uzyskujemy jednorazowo19 pierożków. Straty ciasta też są małe :)





Składniki   na CIASTO:  
  • 40 dag mąki
  • 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle wody, by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od wilgotności mąki)
  • 50 ml. oleju , sól
  • Przygotowanie:
    1. Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę
    2. Dolewamy do niej olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli
    3. Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy
    4. Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
    5. Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy
    6. Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
    7. Wałkujemy cienkie okrągłe placki i kładziemy je na formie metalowej
    8. W każde wgłębienie wkładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem
    9. Wałkiem przyciskamy placki i wałkujemy by rozdzielić je na pierożki, (formę podsypujemy mąką i wyciskamy ostrożnie palcem jeśli nie chcą wyjść same:)
    Farsz do pierożków:
  • około 30 dag mięsa gotowanego, przemielonego( u mnie rosołowe)
  • cebula, pieprz , olej
Przygotowanie:
  1. Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju
  2. Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą
  3. Wymieszaną masę mięsną nakładamy w takiej ilości na ciasto, by nie było jej za dużo, a pierogi można było skleić 
  4. Przygotowane pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Na dzień następny odsmażyć:)
Moja forma ma średnicę 25 cm, a pierożki 5 cm.



16 komentarzy:

  1. fajna ta foremka, nietypowy kształt pierogów też wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te formę mam od dawna i gdy nie mam duzo czasu na lepienie pierogów to z niej właśnie korzystam:)

      Usuń
  2. świetna forma, idealne rozwiązanie dla takiego lenia jak ja:D nie lubię lepić pierogów, ale za to jeść już tak:D

    OdpowiedzUsuń
  3. gaenialny ten przyrząd do pierogów! ułatwia życie!

    OdpowiedzUsuń
  4. chcę to! gdzie się takie coś kupuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda fajnie, spróbuję zrobic!

    i zaproaszam do mnie http://aanniiee101.blogspot.com/ :))

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjna ta forma, pierwszy raz taką widzę
    wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anullo - ja też zdecydowanie wolę jeść niz je robić:)
      Karmel-itko - tak właśnie jest,
      domizzz- ja kupiłam już dawno temu na rynku w jakimś małym miasteczku, ale myślę, że w małych sklepikach z AGD tez warto popytać:)
      Anno- Dzięki i "wpadnę" do Ciebie:)
      Marto- jest świetna i warto taka mieć, bo i do pierogów z grzybami też sie przydaje:)

      Usuń
  7. Bardzo lubię pierogi, tylko właśnie najgorsze to te lepienie. Ale z taką formą to czysta przyjemność:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi ale samo lepienie to masakra, dlatego przyda mi się foremka ułatwiająca życie ;) nigdy wcześniej takiej nie wiedzialam, dlatego dziękuję Ci bardzo Urszulo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też mam takie urządzenie, robię na nim uszka do barszczu, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulo- masz racje, pierogów przybywa w mig:)
      ThinkPositive -polecam, bo warto mieć,wtedy robienie pierogów jest proste i szybkie :)
      Justyno Bąk- to zatem wiesz, że pierogi nie są wtedy męczącym zajęciem:)

      Usuń
  10. Mam taką samą, a niedawno prezentowałam na blogu pierożki ze szpinakiem. Czy ty odklejasz pierogi do góry? Ja wciskałam je w oczka, bo masa była bardziej płynna niż w takich z mięsem i mogły się zacząć rozklejać.

    Paula - JakPoMasle.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyciskam delikatnie jakby z "lewej" strony formy :)dodatkowo posypuje formę lekko mąką, wtedy wszystkie na pewno wyjdą bez uszczerbku, pozdrawiam.

      Usuń
  11. Bardzo sprytnie :) Podoba mi się taki pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za ten wpis, nie wiedziałam co zrobić z tym urządzeniem na pierogi:) Pozdrawiam Krysia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...