sobota, 18 maja 2013

Szarlotka wg Bożenki



Składniki :

  • 1 masło, może być margaryna
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru + 3/4 szklanki cukru do białek
  • 3 szklanki  mąki
  •  płaska łyżeczka cynamonu do jabłek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do białek
  • około 1,5-2 kg jabłek
Przygotowanie:
  1. Margarynę posiekać, najlepiej na stolnicy, dodać żółtka, cukier, proszek - wszystko posiekać nożem ,a potem wyrobić rękoma na drobne okruszki
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce dodać cynamon i przesmażyć, jeśli słodkie - nie słodzić
  3. Ciasto wyłożyć do dużej , natłuszczonej blaszki- zostawić niecałą szklankę kruszonki
  4. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka
  5. Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szkl
  6. Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy
  7. Wykładamy je na jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem-kruszonką
  8. Pieczemy przez około 50 min. w temp. 170-180 stopni C.
  9. Z tej ilości składników wyjdzie nam duża blaszka ciasta.

13 komentarzy:

  1. wyglada bajkowo i pewnie tak smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. sweet candy-:) dziękuję
      Anulo- zaraz po sernikach uwielbiam jabłeczniki.
      Malwino- dziękuję i tez pozdrawiam:)
      Luka Li - to jesteśmy dwie wielbicielki pianki na jabłeczniku:)
      Droczilko -dziękuję!

      Usuń
  3. Uwielbiam jabłeczniki, nie pogardzę żadnym:)A takim z pianką to już w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie !;)
    POZDRAWIAM M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, lubię takie szarlotki z bezą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna! Wygląda przesmakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciacho, też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno - polecam:)
      Henrietto- znam ten ból, tez miałam taki jakiś czas temu :(
      Antenko- dziekuję:)
      Córcio i mamo- zapraszam do częstych odwiedzin:)

      Usuń
  8. Pomimo piekarnika gazowego, z którym trudno współpracować, szczególnie w przypadku ciast, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubie szarlotki,a ta wygląda kusząco, taka swojska:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dobrze, że tu trafiłam- szybko, to coś co teraz w moim życiu jest częste, a w dodatku jak jest jeszcze pysznie to już wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...