niedziela, 16 czerwca 2013

Kopiec kreta










Składniki  na ciasto: 

  •   Pół kostki masła tj. 12,5 g    
  • Szklanka cukru  2 jajka 
  •   1 i ½ szklanki mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2  łyżki  kakao  
  • ½ szklanki wody
Składniki na krem:
  •   ½ l śmietany kremówki
  •   2 śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru  
  •  1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół
  •  3 banany
  •    sok z 1 cytryny                                                                                                                                       


Przygotowanie ciasta:


  1.      .  Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia    składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia
  2.   .  Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy
  3.   .  Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy
  4.   .  Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta 
  5.      Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około 30 min.  
  6.      Ciasto po upieczeniu lekko studzimy i w jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm )
  7.      Wydrążony środek drobno kruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu
           Przygotowanie kremu:
            
              1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę
              2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier i śmietan fix
              3. Do masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy
              4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście-
                   mniały.

                   Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy na nie 
                    ubitą śmietanę formując z niej kopiec. Posypujemy pokruszonym ciastem lekko je
                    dociskając by nie odpadło. Wstawiamy ciasto do lodówki na 24 godz.
                   Przepis z "Wielkie żarcie"

            
                   




23 komentarze:

  1. Kocham kopiec kreta! dzięki za przepis, jutro mam wolne od pracy, więc będę działać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych ciast:) tez kiedyś robiłam wersję domową:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne,nie robiłam,nie jadłam nigdy,chyba się skuszę,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka mi pociekła. Gdzie się schował krecik?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ten krecik, zrobił duży kopiec:)Pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anula- kreciki tak mają:)
      Joanno- częstuj sie proszę:)
      MartyCiu- ciasto pyszne, taka prawda, dzięki za przepis:)

      Usuń
  6. Oj zjadłabym kawałek z przyjemnością :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsze ciacho świata!

    a co do kiszonych szparagów to: na taki śrdni słoiczek: koperek, 3-4 ząbki czosnku, ziele angielskie, gorczyca i zalewa (woda+sól). Odstawiamy tak jak małosolne. Potem do lodówki. Po 5 dniach można jeść ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! :) A do tego pyszne foteczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. cook and look- :)
      Zielaczku- poczęstuj się, starczy i dla Ciebie:)

      Usuń
  10. Mistrzowski kopiec!
    Nawet sam kret chciałby pewnie w nim zamieszkać.
    Smakuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Proste, ale niezwykle smakowite ciasto:) Polecam z mojej strony:)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękny :) lubię bardzo, ale sama jeszcze nie robiłam!!

    OdpowiedzUsuń
  13. O kopcu kreta zawsze marzyłam jak byłam mała, żeby mama mi go zrobiła, ale ona twierdziła, że za dużo z nim roboty. Jak teraz widzę, była w błędzie :P Może sama sobie go w końcu zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie no i super fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kopiec uwielbiam:) prosty, szybki i efektowny:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...