niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe




Składniki:
  • 2 szklanki startej marchewki ( nie więcej!)
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki płaskie sodki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu
  • sól - szczypta
  • orzechy- garść, ewentualnie rodzynki- garść

Przygotowanie:
  1. Wpierw ubić białka, cukier dodać pod koniec jak już powstanie piana
  2. Teraz dodać kolejno żółtka - ucierać
  3. Wsypywać na przemian mąkę i olej
  4. Zmieszać przyprawy razem  z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy- ucierać
  5. Dodać stratą marchew - dobrze połączyć składniki
  6. Jeśli lubimy orzechy i rodzynki to możemy jeszcze dodać i delikatnie zamieszać
  7. Pieczemy przez co najmniej 1 godz. w temp. 190 -200 stopni C- sprawdzić patyczkiem .
Ja piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm, w  prodiżu.
Jest już młoda całkiem duża marchewka, więc można ją wykorzystać do tego łatwego ciasta :)

33 komentarze:

  1. piekę podobne marchewkowe, bo moi Domownicy zajadają się nim, ja daje tylko mniej cynamonu i zamiast sody proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego zimna kwaśna śmietana :]
    pasuje jak ulał!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. A to ulubione mojej Córki :)
      Justyno - i takie było, pyszne !
      Majano- a my lubimy o każdej porze...
      babko z rodzynkiem- przepis sprawdzony wielowioelokrotnie i zawsze sie udaje :)

      Usuń
  4. Piękne to ciasto. Lubię marchewkowe, zrobię na pewno, ale dopiero na jesień.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto marchewkowe, bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładny ci wyszedł ten marchewkowiec. Bardzo dobre ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładny ci wyszedł ten marchewkowiec. Bardzo dobre ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne ciasto, my też lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznosci !;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczwarko- mniam , pyszne jest takie ciacho, racja.
      Cassilera -to wypróbuj kiedy ten przepis, polecam!
      Antenko - masz racje, niezawodne :)

      Usuń
  10. Uwielbiam ciasto marchewkowe. A ten przepis wygląda o wiele prościej, niż ten który posiadam ja. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jedno z moich ulubionych:) pyszne, szybkie i zawsze się udaje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie ;) Chyba wypróbuje przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ! :)

    Zapraszam na http://damskomeskipunktwidzenia.blogspot.com/
    U nas też znajdziecie przepisy, ostatnio dodany to przepis na czekoladową rozkosz :) Tematyka jest bardzo rozległa, więc każdy znajdzie coś dla siebie

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham ciasto marchewkowe jest niesamowite w smaku :)

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. chyba troszkę za dużo tego oleju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mam w przepisie i tak robię, ale jeśli marchew jest świeża, soczysta, mąka mniej puszysta to można spróbować dać ciut mniej, pozdrawiam:)

      Usuń
  16. Dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na to, że w składnikach nie jest podane ile cukru należy użyć ? Mógłby mi ktoś podpowiedzieć ? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak dlugo w piekarniku i jaka temperatura....?

    b

    OdpowiedzUsuń
  18. Napisałam w przepisie; około godziny i w temp. 200 stopni, ja swoje często piekę w prodiżu, też się udaje:)Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić jeszcze patyczkiem, bo dużo zależy od marchwi jaką dodaliśmy do ciasta, bywa sucha lub bardziej wilgotna.

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłam dziś, wyszło przepysznie! dodaje do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekę po raz pierwszy, jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie.....

    OdpowiedzUsuń
  21. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie piekłam, spróbuję się przekonać!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...