środa, 31 lipca 2013

Pikantna zupa z dyni


Na moim targu z warzywami pojawiły się dynie:)
Nie mogłam oprzeć się pokusie, by wypróbować nowy przepis na pikantną zupę.
Składniki :
  • 1 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę (wpierw obrać z grubej skóry)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 poiekana cebula
  • czosnek - 3 ząbki
  • mała papryczka chili
  • cukier, sok z cytryny
  • łyżka masła
  • kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony
Przygotowanie:
  1. Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić
  2. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około 3- 5 min. -często mieszać drewnianą łyżką
  3. Po tym czasie wlać bulion i mleko na patelnię, pogotować razem około 5 min.
  4. Gdy już dynia będzie miękka wszystko zmiksować najlepiej blenderem
  5. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
  6. Już na talerzu można dodać jeszcze łyżkę śmietany.
Zupa jest dość pikantna, jeśli lubimy takie smaki to będzie dla nas w sam raz :)
Pomysł zaczerpnęłam z "Po prostu gotuj!"- Pascala Brodnickiego


19 komentarzy:

  1. Zupa-krem, czyli to, co lubię (najbardziej zupę krem brokułowy-mniam) :) Jest gęsta, czy raczej rzadka w konsystencji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej gęsta, ale jeśli lubimy rzadszą to może dajmy mniej dyni.

      Usuń
  2. w sezonie dyniowym, taka zupka jest obowiązkowa:D
    mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko - masz rację :)
      Karmel - jak dobra zupa, to smakuje o każdej porze roku :)
      Paulino - nie wiedziałam, że taką "korbolową" ugotowałam :)

      Usuń
  3. zjadłabym chętnie miseczkę takiej zupy:) zwykle kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami, ale co tam, można sobie zjeść i teraz, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś ala zupa korbolowa ( w Wielkopolsce przynajmniej tak się mówi ), pyszna ;) Uwielbiam ją !

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie zupy z charakterem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulo - ja też:)
      Marto-Taste Eat -zapraszam na talerz tego pysznego kremu :)

      Usuń
  6. uwielbiam takie jedwabiste kremy, przepis zapowiada się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne przepisy! zapraszam do mnie http://psstdesign.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. zupa dyniowa pierwsza klasa <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino Smoter - dziękuję!
      Yourii - tez tak mówię:)

      Usuń
  9. pycha:) bardzo lubię zupę dyniową:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za zupami, ale zupa dyniowa to jest TO!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudownie się prezentuje :)
    bardzo ale to bardzo mocno lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam w domu wielkiego miłośnika zup,zaczekam aż i u nas pojawią się dynie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna zupa!
    Na straganach pełno dyni,ale ja bronię się przed zakupem.
    Dynię zostawiam na jesień.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno- smaczna zupka, ja tez lubie taką:)
      Moniko- ja może troche mniej, ale też mi smakuje:)
      Opolanko- polecam zrobić miłośnikowi zup, właśnie taką:)
      AZALITKO-dziękuję:)
      Amber- można i tak, a ja zrobiłam dziś, przepis można znaleźć zatem kiedy będzie potrzebny:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...