poniedziałek, 29 lipca 2013

Polenta - włoski kleik




Składniki :
  • 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej 
  • 3 szklanki wody
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, kruszone chili, ewentualnie świeże drobno pokrojone
Kaszkę sypie się stopniowo na wrząca posoloną wodę, by nie powstały grudki. Gotuje się powoli, nie ustając w mieszaniu. Dobrze byłoby to robić drewnianym kołkiem lub łyżką.

Przygotowanie:
  1. Solimy wodę w garnku i na wrzątek wsypujemy kaszę według powyższych wskazówek
  2. Zmniejszyć gaz i gotować powoli, mieszając, aż kaszka wchłonie wodę
  3. Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać chili i pocięte igiełki rozmarynu
  4. Gdy kaszka zgęstnieje i zacznie odrywać się od ścianek garnka skończyć gotowanie
  5. Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć
  6. Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem.
Danie proste i dietetyczne :)

Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712)
O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno :)

11 komentarzy:

  1. Może byc pyszne ;)!

    http://pooczwarka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam wcześniej takiego dania, więc tym chętniej wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nigdy mi nie było po drodze z polentą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie, ma ładny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie robiłam, ale wiele dobrego słyszałam, więc trzeba w końcu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo.. nigdy nie jadłam takiej kaszki-muszę spróbować :)
    Podobno bardzo delikatna i smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie złożyłam mężowi zamówienie na to danie, bo wygląda mniamuśnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...