środa, 21 sierpnia 2013

Dżem wiśniowy i cytrynowy z cukinii




Pomysł podpatrzyłam na blogu - MojeTworyPrzetwory, ale czytam że, przepis pochodzi z Wielkie Żarcie , ale Wielkie Żarcie też go podpatrzyło :)
Dżem smaczny, dlatego pokusiłam się o jego zrobienie i podaję fajny przepis.


Składniki :
  • 2 i 1/2 kg cukinii, takiej już obranej i bez miąższu i pestek
  • 1 galaretka cytrynowa i u mnie 1 wiśniowa ( wybór smaków dowolny, może być jeden)
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 1 sporej cytryny
Przygotowanie:
  1. Obraną i dość drobno pokrojoną cukinie umieściłam w sporym, żeliwnym garnku i podlałam pół szklanki wodą , gotowałam do miękkości - często mieszając. Trwało to ponad 35 min.
  2. Po lekkim przestudzeniu całość dobrze zmiksowałam i dodałam cukier i sok z cytryny, wymieszałam do zupełnego rozpuszczenia i w tym momencie podzieliłam masę na 2 części, do jednej dodałam galaretkę cytrynową, a do drugiej wiśniową.
  3. Każdą z tych części gotowałam około 30 min (często mieszając), jeszcze gorące przełożyłam do słoiczków i zapasteryzowałam przez 15 min.

10 komentarzy:

  1. Widziałam własnie u Ewy i tak się zbieram do zrobienia,skoro tylu osobom smakuje to musi być dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię dżemy cukiniowe, są smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katko- zrób, nie będziesz żałować :)
      Karmel - wiesz co dobre :)
      Paulino- ten jest inny od wiśniowego naturalnego, ale tez smakuje wybornie:)

      Usuń
  3. DŻEM WIŚNIOWY JEST PYSZNY ZWŁASZCZA Z MLECZNĄ BUŁKĄ I KUBKIEM KAKAO! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem smaku tego dżemu z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super sprawa, wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulo - jest naprawdę smaczny, zrób choć z połowy porcji, a sama się przekonasz:)
      Kulinarna Ja -polecam :)
      Antenko - wypróbuj, a na pewno nie będziesz żałować :)
      wszystkich pozdrawiam i dziękuję za komentarze:)

      Usuń
  6. ależ mnie ciekawi ten smak:D

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszny smak!
    Super dżemy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziwiam za robienie zapraw :) ja jakoś nie mogę się do tego zabrać :)

    Zapraszam do mnie na: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...