poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Szybka szarlotka z posypką z migdałami

                        Jako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :)



To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam...



Składniki :
  • 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego)
  • 20 dag mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól
  • 2 łyżki mleka
  • 8 dag masła
  • 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę
  • 2 jajka, migdały zmielone na posypkę
Przygotowanie:
  1. Owoce obrać i pokroić w kostkę
  2. W sporej misce zmieszać mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól
  3. Dodać masło i rozetrzeć je rękoma  z mąką
  4. Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać
  5. Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką
  6. Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką
  7. Piec przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam w prodiżu przez 50 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem trzcinowym zmieszanym ze zmielonymi migdałami.
Proste, smaczne i naprawdę pyszne ciacho:)




23 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. W ten sposób jeszcze nie piekłam szarlotki. Chętnie spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć.

    Zapraszam Cię do kreatora bannerów.
    STWÓRZ SAMA SWÓJ BANNER!
    - http://kreator-bannerow.blogspot.com/

    Pozdrowionka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisuję, uwielbiam ciasta z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotka to to co uwielbiam najbardziej:) prezentuje się pięknie:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ znów kusisz, u mnie ostatnio migdały właśnie królują, więc z pewnością zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotki :D już mi świta w głowie pomysł jak dostosować ten przepis do mojej diety ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już czuję zapach tej szarlotki, wygląda pysznie. Takie ciacha to ja bardzo uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzyła mi się ostatnio z bita śmietaną na ciepło! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka to klasyka polskich ciast. Za niedługo będę mieć swoje jabłka, to będę ich dużo piekła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotki w każdym wydaniu!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość że szybka, to jeszcze szarlotka - jak dla mnie ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. i w tym momencie mój świat zamyka się do tego jednego zdjęcia, na którym jest ciacho!
    Jabłeczniki to moje ulubione ciacha, nie ważne czy kruche, czy zwykłe..
    Ahh i ten zapach cynamonu, mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nam ten przepis,wygląda i smakuje charakternie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym kawałeczek, ostatnio chodzą za mną jabłka!

    OdpowiedzUsuń
  15. szarlotka to moje ukochane ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. czuję ten zapach, lubię szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. porywam kawałek! albo nawet dwa :)
    koniecznie muszę upiec jakiś jabłecznik, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj piekłam szarlotkę sypaną, jutro z Twojego przepisu bo jest b.łatwa i apetyczna.Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie tez była bardzo apetyczna, a to że łatwa to przepis na nią pojawił się właśnie na moim blogu, Też serdecznie pozdrawiam i powodzenia w pieczeniu:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...