czwartek, 29 sierpnia 2013

Węgierska zupa gulaszowa




Składniki jakich użyłam do tej zupy są proste, a i ugotowanie jej nie nastręcza problemów...
  • 50 dag wołowiny pieczeniowej
  • 3 średnie cebule
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki keczupu pomidorowego
  • łyżka smalcu lub może być olej
  • mąka do obsmażania
  • łyżeczka kminku
  • marchew
  • ostra sproszkowana papryka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie ;
  1. Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie obraną marchew najlepiej w grube plasterki
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą
  3. Mięso i cebulę zrumienić na oleju lub smalcu
  4. Na koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć
  5. Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim ogniu do miękkości mięsa
  6. Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem
  7. Można podawać z tostami.
Pomysł pochodzi z dodatku z przepisami z "Poradnika domowego" - listopad 2012.

16 komentarzy:

  1. Idealna zupa na nadchodzące chłodne dni ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup :) Pewnie dlatego, że jest w niej papryka i dużo mięcha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię często, ale dodaję kolorowe papryki. Można też zrobić kluseczki, odobiście nie preferuję, ale na Węgrzech to norma:) moja ulubiona zupa na jesienne i zimowe dni:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa gulaszowa jest moją ulubioną. Jem ją w domu i w różnych barach. Każda jest inna, ale wszystkie do tej pory mi smakowały. Twojej też chętnie spróbowałbym. Może żona taką mi zrobi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm a ja nie robię takiej zupy:( Koniecznie muszę to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Konkretna zupa ! Nigdy takiej nie jadłam ale mam wrażenie że by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no w i końcu wiem, jak wygląda zupa gulaszowa!
    Musi być dooobre ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominuję twój blog do Liebster Award.
    Szczegóły na moim blogu:
    http://emilia200.blogspot.com/?spref=fb

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności:) mniam mniam:)pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie widzę w przepisie ile ma być tej marchewki? Albo jestem ślepa, albo nie ma takiej informacji:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew- liczba pojedyncza :)
      czyli JEDNA marchew, pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...