czwartek, 5 września 2013

Brzoskwinie w winnej marynacie


                                         Dla mnie lepsze niż te kupne z puszki.



Składniki :
  • 500-600 ml wina białego, wytrawnego
  • 50 dag cukru
  • 1 i 1/2 kg brzoskwiń
  • 4 goździki -  do słoików już ich nie wkładać
  • ewentualnie laska cynamonu
Przygotowanie:
  1. Umyte owoce ponacinać w 2-3 miejscach wzdłuż i sparzyć na minutę we wrzątku, przelać zimną wodą
  2. Obrać ze skórki, a w garnku przygotować zalewę: do wina wsypać cukier i przyprawy- zagotować
  3. Gdy cukier się rozpuści, a zalewa już wrze, włożyć do niej brzoskwinie i gotować  przez 1 minutę
  4. Po tym czasie pozostawić do ostudzenia, dopiero gdy zalewa jest już chłodna owoce wyjąć, a zalewę znów zagotować i gdy zacznie się gotować-włożyć owoce, przykryć pokrywką i pozostawić  na 5 min.
  5. Po tym czasie owoce wyjąć i włożyć do idealnie czystych słoiczków, a zalewę doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 min.
  6. Zalać wrzątkiem ułożone w słojach brzoskwinie, zakręcić czystymi dekielkami i odwrócić do góry, przykryć kocem :) do wystygnięcia, ja jednak krótko pasteryzowałam. Szkoda, by taka pyszność miała się zepsuć... z tej porcji wyszły mi 4 niezbyt duże słoiczki, a zalewy pozostało, była pyszna:)

                          Przepis pochodzi ze starych  zapisków kulinarnych  :)

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Anulo- oj pyszne, nie postoją długo...
      Paulino- takie były:)
      Paulino Fizyczak- na języku tez czuło się, że są pyszne:)

      Usuń
  2. na oko wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę genialnie :) Świetny pomysł z wykorzystaniem brzoskwini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko - i pyszne pozostało do końca:)
      Zrzuć Brzuch!!!- dziękuję.
      Konwalie w kuchni-polecam:)

      Usuń
  4. Pyszny przepis!
    Takiego cuda nie ma jeszcze w mojej spiżarni,
    ale to się chyba już niedługo zmieni;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki słoiczek to prawdziwy skarb:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie robiłam. Ale na pewno nadrobię to w przyszłym roku :)

    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi- o tak :)
      Panno Malwinno-spróbuj, choć jeszcze w tym sezonie brzoskwinie są dostępne:)
      Salvador Dali - tak trzeba wyjadać, bo brzoskwinie mają pestki i długo nie można ich przetrzymywać, pozdrawiam wszystkich !

      Usuń
  7. oooj, to musi być faktycznie cudowne! I tak wyjadać prosto ze słoiczka ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię brzoskwinie, muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. A nie powinno być 500 g anie dag

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...