sobota, 5 października 2013

Kruche babeczki z orzechami w karmelu

                                             A dziś orzechy na deser :)



To sposób na szybkie i bardzo słodkie co nieco. Robi się je błyskawicznie, bo czasem taka jest właśnie potrzeba :)
Składniki:
  • 10 kruchych babeczek- ja użyłam tym razem gotowych
  • orzechy włoskie
  • miód i cukier- nie potrafię podać proporcji, bo zrobiłam to na wyczucie, tyle by starczyło na 10 babeczek
Przygotowanie:
  1. Obrane orzechy pokruszyć na połówki
  2. Do garnuszka wsypać cukier i łyżkę wody, gotować do skarmelizowania cukru
  3. Dodać miód, wymieszać i pogotować tak długo by konsystencja pozostała lejąca
  4. Do foremek włożyć po kilka obranych połówek orzechów
  5. Polać przygotowaną ciepłą masą.
Uważać, by słodka masa nie była zbyt gorąca, bo babeczki mogą się rozkruszyć czy popękać. 

18 komentarzy:

  1. uwielbiam kruche babeczki :) ostatnio robiłam z kremem kajmakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki zawsze się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna- ja też takie lubie
      AZALITKA -smaczne i o szybkość czasem tez chodzi:)
      Nemi- masz rację!

      Usuń
  3. Na pewno pyszne i słodkie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim babeczkom nie można się oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym się skusiła na babeczkę ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko- dziękuję:)
      skoraq cooks-oj racja:)
      myladylaura -ja też pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Salvador Dali- o to mi chodziło!
      Amber- częstuj się proszę:)
      Anulla- :)

      Usuń
  7. Błyskawiczne wykonanie, powalający, pyszny efekt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...