piątek, 18 października 2013

Piwo chrzanowe

 

         Jako, ze sezon jesienny w pełni, to może warto zrobić sobie profilaktycznie takie piwko i
         " kichać" na przeziębienia :) ?

Składniki :
  • 1 litr ciemnego piwa
  • duży korzeń świeżego chrzanu
Przygotowanie:
  1. Obrany chrzan zetrzeć na tarce
  2. Do butelki większej niż 2 litrowej wsypujemy chrzan i zalewamy go piwem
  3. Butelkę zamykamy i przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu przez 2 dni- codziennie wstrząsamy
  4. Filtrujemy i pijemy codziennie przez 2 tygodnie po pół szklanki codziennie
Przepis znalazłam w "Przepisach na zdrowie". Ale moim zdaniem żeby piwa starczyło na 2 tygodnie to trzeba zrobić nalewkę z około 2 litrów piwa.
 Piwo jest bardzo ostre w smaku . Ma wpływ na wzmocnienie przy obniżonej odporności, przeciwdziała  chronicznemu zmęczeniu.
Napój ma silne działanie bakteriobójcze, zawiera dużo wit. C. Ponadto piwo chrzanowe działa moczopędnie. Pomaga zredukować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz pobudza apetyt.
Po 2 tygodniowym piciu tego piwa należy zrobić tydzień przerwy w kuracji.
Ja przechowuję je w lodówce.









10 komentarzy:

  1. Nie przepadam za smakiem chrzanu, ale spróbowałabym z chęcią takiej wariacji z ...czosnkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo...zapisuję i zabieram się do testowania:]

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem Wielkim Piwoszem, ale o takim wynalazku nie słyszałam.. Kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. no po prostu... pełne zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie brzmi, jest zdrowe, ale jak walory smakowe?
    Muszę wypróbować, tylko czy rodzaj piwa ma znaczenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak ostry, ja użyłam piwo ciemne Porter. Lubię takie smaki. Mnie smakowało, choć może nie każdy do niego się nie przekona:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre, ale piwo musi być ciemne, inaczej zabija smak.

    OdpowiedzUsuń
  8. No takim piwem to mnie zastrzeliłaś. Nigdy o czymś takim nie słyszałam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...