niedziela, 13 października 2013

Sernik na kakaowym spodzie




Ten sernik robi się szybko, jedynie co trwa dłużej to przygotowanie ciasta kakaowego.
Składniki na ciasto:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 1/2 kostki z 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę
  1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać
  2. Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę  ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno je zetrzeć 
Składniki na masę serową :
  • 75 dag zmielonego sera dobrej jakości- może być z wiaderka o naturalnym lub śmietankowym smaku, ważne by był bez cukru i innych dodatków lub po prostu homogenizowany
  • 1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 1/2 kostki masła - rozpuszczonego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie bakalie - u mnie żurawina
Przygotowanie:
  1. Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy
  3. Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika
  4. Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych.
Mój sernik piekłam w foremce w kształcie serca. Mieściło się w okrągłej foremce o średnicy 24 cm.
Rada praktyczna co do ścierania ciasta;  robiłam to na szerokim talerzu, przekładałam starte ciasto do foremki dwoma widelcami, by jak najmniej rozpuszczało się od ciepłych rąk, ale i tak nie da się przecież tego zupełnie uniknąć :) Ten sernik nie ma tendencji do opadania.


22 komentarze:

  1. Uwielbiam... Mój ulubiony sernik ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ervisha- ja tez bardzo lubię taki serniczek.
      Malwinka- to stary przepis, ale sprawdza się w 100%

      Usuń
  3. Że też ja w Poznaniu nie mam piekarnika! Uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznaje, że to mój ulubiony rodzaj serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Złotowłosa- ja często piekę ciasta w prodiżu, tak było i w tym przypadku:)
      Elficzna- :) ja robię taki sernik bardzo często, bo zawsze mi się udaje!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. AZALITKA- mniam:)
      Paulino- mamy podobne zdanie o sernikach:)
      Paulino- Fizyczak-a może malutki kawałeczek by nie zaszkodził:)

      Usuń
  6. Yum! These look delicious! Can i have a slice please

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja znam jako sernik królewski. Moje ulubione wydanie sernika... żaden inny go nie pobija w smaku :) Twój wyglada obłędnie
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taki sernik, smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ cudowny serniczek:) ja sernikomaniaczka nie mogłabym sie takiemu oprzeć:D

    OdpowiedzUsuń
  10. serniki uwielbiam w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię serniki na kakaowym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie czarno-białe ciasta - taki kontrast kolorystyczny bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. każdy sernik jest super a twoj jeszcze do tego ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...