wtorek, 26 listopada 2013

Roladki z mięsa dzika


        Roladki i przepis na ich wykonanie dostałam od Pani, która często robi takie specjały z mięsa dzika.
                Uwierzcie na słowo, roladki były pyszne :)
               A ja jak tylko będę mieć okazję - zrobię je sama.
             





Składniki :
  • szynka z dzika
  • papryka konserwowa
  • plastry wędzonego, gotowanego boczku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawy do dziczyzny, liść laurowy, ziele angielski
  • cebula, kwaśne mleko lub serwatka
Przygotowanie:
  1. Mięso na roladki moczymy w serwatce lub kwaśnym mleku przez dzień lub dwa
  2. Po tym czasie mięso osuszamy i kroimy w plastry, które rozbijamy i smarujemy cienko musztardą i keczupem - pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
  3. Kiedy mięso skruszeje układamy na nim wąskie paseczki papryki i plasterki boczku oraz przesmażoną, a wpierw pokrojoną w piórka i lekko posoloną cebulę
  4. Zawijamy każdy plaster w rulon i smażymy na tłuszczu
  5. Usmażone przekładamy do garnuszka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy do dziczyzny. Można dodać wina czerwonego, wytrawnego, liścia laurowego, 2-3 ziarnka ziela angielskiego. Doprawić do smaku solą , ewentualnie szczyptą cynamonu.
Podobno mięso z kaczki może w pewnym sensie zastąpić mięso z dzika...

30 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie! sama bym takie zrobiła gdybym miała odpowiednie mięsko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahh dziczyzna, nie pamiętam kiedy jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziczyzna, to chyba najlepsze mięso jakie można zjeść. Nie jem mięsa dużo, ale czeka na mnie kawałek szynki z dzika, z którego zrobię na prawdę dobry żurek :)
    Smakowite zdjęcia...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, a spróbuj zrobić z mięsa z kaczki, podobno też smakuje świetnie :)
      studentka_na_diecie- ja czasem jadam...
      Slim Fit Man- tez będzie smaczne jedzonko!
      Koperek- dzięki !

      Usuń
  4. http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
    Zapraszam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają, nigdy nie jadłam dziczyzny a chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj Uleńko a gdzie teraz takiego dzika kupić w jakim markecie jak byłam młoda i tatuś żył u mnie w domku było tego aż do znudzenia przypomniałaś mi młode lata dziękuję kochana buziaczki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno- na pewno wszystko przed Tobą, pozdrawiam:)
      Maria Wicher- a to masz racje Mario,pozdrawiam ciepło :)
      Magiczne Słowa- dziękuję!

      Usuń
  7. Wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam dziczyzny - Twoja wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziczyzny nie jadłam i jakoś się jej obawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapewne są pyszne, z chęcią bym spróbowała tego rarytasu z dzika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalie -jeśli jest przebadana, to nie ma czego się bać.
      Anulo- oj pyszne, masz rację, pozdrawiam serdecznie:)
      Magdaleno- dziękuję!

      Usuń
  10. Nigdy nie jadłam dzika. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Justyno- polecam:)
      dominiicaa- i takie były, super apetyczne :)
      Ania Weis -:(
      Ciążowe Zachcianki-tak, pasztet jest bardziej popularny.

      Usuń
  12. Wow, roladki z dzika! Jadłam tylko pasztet z dzika:) Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. zapraszam do licytacji https://za10groszy.pl/start/520651741/index.html

    OdpowiedzUsuń
  14. z dzika? Wow... nie wiedziałam, że ktoś je jeee.. :D
    Ale bajer!

    OdpowiedzUsuń
  15. nie wiedziałam że z dzika takie pyszności można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapewne bardzo pyszne...tylko skąd wziąć szynkę z dzika? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają rewelacyjnie, muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. dzikowe pyszności, chętnie bym spróbowała:d

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne są te roladki! Jadłam mięsko dzika ,smakowało mi, chętnie bym taką roladkę skosztowała.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  20. nigdy nie jadłam dziczyzny, ciekawi mnie jej smak:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo żałuję że nie dostanę dzika w UK:(

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłem podobne zraziki z karkówki z dzika stosując się do zamieszczonego przepisu. Pominąłem ketchup i zamiast papryki konserwowej dodałem ogórka kiszonego. Wynik końcowy - bomba.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...