poniedziałek, 11 listopada 2013

Wege gulasz z ciecierzycą i cukinią


Składniki :
  • 20 dag ciecierzycy
  • cebula
  • 3 ząbki obranego czosnku
  • 2 papryki ; żółta i czerwona
  • pół czerwonej papryczki chili
  • 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory krojone z puszki
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 nieduża cukinia
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku, bazylia i natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć w sporej ilości wody i pozostawić na noc, rano ugotować w świeżej wodzie do miękkości
  2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć chwilę
  3. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz cukinię w pół krążki
  4. Poddusić chwilę i dodać pokrojone drobno pomidory- wymieszać i przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody
  5. Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła
  6. Przykryć pokrywką i gotować do zgęstnienia sosu, podawać z pieczywem.
Przepis podpatrzony w miesięczniku "Przepis na zdrowie" ale z moimi modyfikacjami :)
Smacznego!





28 komentarzy:

  1. lubię takie bezmięsne dania, chętnie też tak gotuję:) chociaż dla mojego męża obiad bez mięsa to nie obiad;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż ma podobnie, ale ja uwielbiam takie kolorowe i zdrowe jedzonko, pozdrawiam Cię Karmel :)

      Usuń
    2. u mnie podobnie jest!:) nie ma mięsa = brak obiadu, a pierogi z owocami to deser:P i twierdzenie bo przecież my mało jemy, to mogą być i roślinki:D
      a gulasz smakowity:)

      Usuń
  2. Często robię bardzo podobny z cieciorką i cukinią. Dorzucam jednak troszkę mięska np. kurczaka albo schabu :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anullo- to niezły jest ten Twój mąż, pozdrawiam zatem i Ciebie i jego :)
      studentka_na_diecie-to tez pyszny gulasz jest:)
      Justyna Bąk- dziekuję!











      Usuń
  3. Lubię takie kolorowe wegetariańskie kombinacje :)
    Pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu- jak dla mnie tez moze być tylko takie jedzonko, ale robi sie trochę problem z mężami:(
      Ivka- :(
      Mario- dziekuję za ten długo wpis i zajrzę do Ciebie, na pewno!

      Usuń
  4. Apetyczny gulasz, choć u mnie domu by to nie przeszło, mięso musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urszulko jak ja się cieszę że odwiedziłaś mój blog dzięki temu jutro będzie gulasz z ciecierzycy bo tak nie miałam na to fasolo coś podobne pomysłu twój blog kochana wklejam u siebie na pasku bocznym aby cię nie zgubić to mam was dwie ciebie i Agę zapraszam cię do mnie częściej kochana bo na pewno coś robisz skoro piszesz ze w pasmanteriach nie widziałaś tyle cudów a dziś też zaglądnij proszę to się za głowę złapiesz jaka masz blogową koleżankę która lubi również gotować ale u mnie to wiesz raczej nie o gotowaniu ale zawsze coś poczytasz pa buziaczki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. Gotuję takie warzywne obiadki dla siebie i męża, uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to fajnie, że choc jeden mąż nie narzeka na warzywka:)

      Usuń
  7. Coś wspaniałego! Robię podobny, ale nigdy nie dodawałam ciecierzycy. Musze spróbować :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie miałam okazji jeść jeszcze ciecierzycy, ale to brzmi geeenialnie! :D
    I te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe... kolory piękne i z pewnością moje smaki:) mężowi jednak musiałabym wrzucić jakieś mięcho;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie propozycja extra, ale tylko dla mnie, bo ani mąż ani dziecię warzywne nie jest;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie kolorowe jedzenie:) propozycja dania bardzo mi się podoba:) pyszności:) mniam mniam:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. mmmmmm...ale tu wszystko apetyczne...muszę tu częściej zaglądać
    pozdrawiam: www.bozenajankowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki gulasz to danie w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. super wygląda, nigdy nie jadłam ciecierzycy :) dzięki Tobie spróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawa kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  16. I zdrowo i kolorowo i baaaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. O! ta też dla mnie, z ciecierzycy robię sałatkę, ale gulasz to coś więcej. Chyba założę zeszyt z przepisami, bo później szukam tego w necie i znaleźć nie mogę:):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie sobie ugotowałam :D Mniamuśne. Jeszcze się nie przegryzło i nie ostygło, a już dwie miseczki zjedzone. Bardzo prosty przepis. Robi się to w maks 30 minut :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...