niedziela, 22 grudnia 2013

Jak zrobić lukier




Składniki :
  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru 
  2. W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości
  3. Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru
Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki.
Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :)

A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta.

Składniki :
  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 2 łyżek wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
  1. Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram
  2. Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram
  3. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu, aż lukier stanie się lśniący -takim polewam ciasto.


8 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam że do lukru dodaje się też białka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też używam lukru na bazie białek jest tak pięknie śnieżnobiały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje się być idealny do zdobienia pierniczków na choinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznych, spokojnych i rodzinnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy taki lukier z białka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Życzę Ci Urszulko wspaniałych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry lukier to podstawa świątecznych wypieków. Ja robię bez białka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzięki za przepis, skorzystałam!
    http://creativamente-o-sztuce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...