sobota, 21 grudnia 2013

Paluszki schabowe z pieczarkami


   Dziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie.
   Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl
   U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna -                       paluszki mięsne.



Składniki :
  • około 30 dag schabu bez kości
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, estragon
  • mąka, ewentualnie śmietana
Przygotowanie:
  1. Umyte mięso kroimy w cienkie paski, ale bez przesady :)
  2. Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min
  3. Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy
  4. Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku
  5. Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu
  6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany - mieszamy
 Jest to danie proste. A podany schab z pieczarkami w cudowny sposób "rozmnoży się " i  pozwoli nam  podjąć nawet niespodziewanych gości :)
 Jeśli dołożymy do tego ulubioną surówkę lub tak jak u mnie brokuły to mamy fajny, szybki obiad.

7 komentarzy:

  1. o ja! Super pomysł-szczerze przyznam, że pieczony w panierce już dawno mi się znudził! Dosłownie..
    A te wersja zachwyca i prostotą, i szybkością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad - pycha!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab jest u mnie czestym gosciem wiec te danie jest przeze mnie wyprobowane:) wyglada na prawde apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...