środa, 4 grudnia 2013

Pierogi z białym serem wg Kasi


      A to kulinarne popisy młodej gospodyni Kasi. Jak widać natrudziła się mocno.
      Ale warto było, efekt był smaczny :)   Kasiu pozdrawiam.
   


Składniki
  • 4,5 szklanki mąki pszennej; 
  • jajko ( całe) 
  • woda letnia może być surowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:   Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajko, mieszam je z mąką, solą, dolewam wodę i zagniatam ciasto dopóki nie uzyska odpowiedniej
 konsystencji takiej do rozwałkowania, jak za rzadkie to dosypuję więcej mąki. 
Przykryć ciasto ściereczką i zająć się przygotowywaniem farszu, aby przez ten czas gluten w
 cieście zaczął pracować, wtedy ciasto będzie  elastyczniejsze i łatwiejsze do rozwałkowania.                                                                                                              
 Farsz : ok 60 dag twarogu, żółtko duże lub 2 małe, cukier do smaku.
Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej,
 osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem
 bądź śmietaną i posypane cukrem ...Odsmażane na dzień następny -jeszcze lepsze:)




15 komentarzy:

  1. O pierogi pod każdą postacią uwielbiam mniam buziaki slę Marii

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro w planach mam akurat lepienie pierogów ale ruskich:) pięknie wyszły, śliczna falbanka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze daję do farszu własny cukier waniliowy.
    Ale brawo za ciasto, widze że piękne i cienkie.
    Takie powinno być.
    ja do ciasta daję cieplejszą wodę i łyzke oleju.
    Wtedy ciasto jest swietnie plastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak dużo zrobiłaś, może sie załapie na jakiegoś pierożka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile pieeerooogów :D !
    Starczy dla mnie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na blogach widzę, że królują pierogi! Te tak mnie kuszą, że chyba jutro poświęcę czas, by je zrobić!
    Mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione z białym serem......
    Mogę wpaść na degustację.....?

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pierogów.. można sprzedawać ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie wszystkie ładne i równe, mnie nigdy nie chce się lepić, podziwiam za cierpliwość:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jeszcze w swoich zmaganiach nie zaliczyłabym pierogów do prostych potraw :) muszę jeszcze sporo poćwiczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam:) a do tego słodki sos:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pokaźna ilość :) uwielbiam wszelkie pierogi !!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...