- 1 średni ziemniak
- 1 marchew
- mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula
- 3 łyżki ryżu
- sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych
- tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi
- Przygotowanie :
- Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki
- Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa
- Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości
- Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą.
Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy to dodajmy więcej ryżu, ale bez przesady, bo już podczas gotowania zupa robi się coraz bardziej zawiesista :D
O, dość ciekawe, dotychczas dawałam ryż tylko do zupy pomidorowej. Zainspirowałaś mnie.
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie zupy warzywne:) Ja wczoraj robiłam ogórkową.
OdpowiedzUsuńA właśnie szukałam przepisu na obiad ;) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie a przede wszystkim proste zupy. :)
OdpowiedzUsuńPyszna,lekka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy.
Smakowicie wyglada i zapewne świetnie smakuje. Taka chyba raczej lekka, z ryżem. To cos dla mnie
OdpowiedzUsuńPyszna taka zupka!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl