poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa warzywna z ryżem


Składniki :
  • 1 średni ziemniak
  • 1 marchew
  • mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula
  • 3 łyżki ryżu
  • sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych
  • tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi
    Przygotowanie :
  1. Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki
  2. Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa
  3. Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości
  4. Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą.
Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy to dodajmy więcej ryżu, ale bez przesady, bo już podczas gotowania zupa robi się coraz bardziej zawiesista :D

8 komentarzy:

  1. O, dość ciekawe, dotychczas dawałam ryż tylko do zupy pomidorowej. Zainspirowałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie lekkie zupy warzywne:) Ja wczoraj robiłam ogórkową.

    OdpowiedzUsuń
  3. A właśnie szukałam przepisu na obiad ;) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie lekkie a przede wszystkim proste zupy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna,lekka!
    Uwielbiam zupy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglada i zapewne świetnie smakuje. Taka chyba raczej lekka, z ryżem. To cos dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna taka zupka!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...