Składniki :
- szklanka kaszy gryczanej
- główka kapusty włoskiej lub młoda biała
- koncentrat pomidorowy, mąka około 1 łyżki
- kilka pieczarek
- cebula
- zioła prowansalskie, bazylia
- sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie :
- Kapustę sparzyć w gorącej wodzie (wyciąć głąba, szybciej zrobi się miękka), po przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać
- Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz z pokrojoną drobno cebulą przesmażyć na oleju
- Wymieszać kaszę z pieczarkami i cebulą, doprawić solą, bazylią, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku
- Na każdy liść nakładać farsz i zawijać, (ewentualnie przyciąć główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe liści
- Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą tak by były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła. Ja podczas gotowania gołąbków przekładam je na "drugą stronę, by ugotowały się równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min.
- Z 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego , łyżki mąki, i około 1 i 1/2 szklanki wody, odrobiny cukru, pieprzu i soli do smaku przyrządzić sos do gołąbków, po wymieszaniu zalać tym gotujące się gołąbki, uważać by z sosu nie zrobiła się "klucha". A jeszcze lepiej zrobić sos salsa.
- Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz.
Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :)
Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami.
Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna.
Danie nie jest pracochłonne, a sos do gołąbków można zrobić jeszcze smaczniejszy np. salsa, jeśli czas "nagli" to i ten podany przeze mnie wyżej będzie smaczny :)
Pyzsności!
OdpowiedzUsuńDwano nie robiłam.
U mnie obok jarskich muszą być i mięsne...
z kaszą jeszcze nie robiłam, muszę być smaczne:)
OdpowiedzUsuńNie robię jarskich, a przecież z kaszą gryczaną mogą być pyszne,często robię właśnie w kapuście włoskiej, bo mąż nie lubi zwykłej,ale przeważnie bardziej mięsne niż kaszowe.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł.Pozdrawiam
Uwielbiam gołąbki, wegetariańskich jeszcze nie jadłam. Już widzę że mi zasmakują !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam gołąbki, te z kaszą również smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńPychota...na sam widok ślinka leci!!!!!!
OdpowiedzUsuńczytasz w moich myślach, strasznie za mną chodziły gołąbki:) będą u mnie dzisiaj, tylko te bez zawijania;)
OdpowiedzUsuńjejku, ale zazdroszczę Wam tego, że potraficie zrobić gołąbki. Mnie zawsze przeraża ta potrawa, więc czekam aż mama zrobi własne i ja z apetytem je zjem. Te wyglądają cudownie i bardzo apetycznie. Mam już pomysł na obiad proszony dla przyjaciół,wegetarian i mięsożerców. Więc może spróbuję.
OdpowiedzUsuńUleńko tylko i wyłącznie robię gołąbki w kapuscie włoskiej ewentualnie ale dużo jej nigdy nie mam w kapuście kiszonej z beczki mi się mieszczą tylko trzy głowki ale jakie pyszności - nieprawdaż ??? - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńMario, nie znam takiej wersji gołąbków w kapuście kiszonej, na pewno pyszne :)
UsuńKapusta włoska przetestowana ale kasza gryczana jeszcze nie :) Kolejna rzecz do posmakowania :)
OdpowiedzUsuńLubię gołąbki i kaszę gryczaną, więc muszę spróbować, bardzo fajny przepis. Pozdrawiam ciepło w ten gorący dzień :))
OdpowiedzUsuńzjadłabym chętnie takiego gołąbeczka:))
OdpowiedzUsuńu mnie w domu rodzinnym gołąbki zawsze serwowane były tradycyjnie- mięsne w sosie pomidorowym. z kaszą nigdy nie próbowałam, a wyglądają naprawdę apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepis dla mnie:) Robię podobnie i jeszcze często robię gołąbki z ryżem,pieczarkami,zielonym groszkiem i żółtym serem:) Wychodzą tez pysznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na gołąbki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl