Skorzystałam z propozycji Amber do wspólnego pieczenia chleba.
Tym razem to chrupki chlebek norweski.
Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :)
Tym razem to chrupki chlebek norweski.
Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :)
Składniki :
- 200 ml otrębów pszennych
- 200 ml płatków owsianych
- 200 ml pestek dyni
- 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna
- 200 ml ziaren słonecznika
- 100 ml siemienia lnianego
- 100 ml ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody
- łyżka czarnuszki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki.
- Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu piekłam 20 min
- Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
- Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
- Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj.
Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Proste Potrawy
Ogrody Babilonu
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba.
Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm.
Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Proste Potrawy
Ogrody Babilonu
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Bradzo udane chrupki!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że dołączyłaś do pieczenia.
Dziękuję bardzo!
Takiego jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńUrszulko, niezależnie od tego jak jest chlebek pokrojony, ale odważnie i z miłością upieczony, to ten jest pyszny.Warto go powtarzać, bo to samo zdrowie. Lubię chleby tradycyjne, ale taki turbo odkurzacz czasem wiele dobrego poczyni w organizmie.
OdpowiedzUsuńMiło jest piec wspólnie i zbierać doświadczenia. Pozdrawiam serdecznie.
Ten chlebek mnie oczarował, same ziarna to bomba zdrowia. Nic tyko zajadać i chrupać. Ja jeszcze takiego nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńchlebek wygląda wspaniale, jeszcze chyba nigdy takiego nie jadłam : )
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę upiec ten chlebek. P.S. Zrobiłam ostatnio knedle z truskawkami Twojego przepisu i wyszły przepyszne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA tu znowu chlebek domowy i znowu zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy! :)
Chlebek cudowny:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa bomba zdrowa! Super :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
mmmmmm! smakowitości!
OdpowiedzUsuńKażdy chleb swojski to rarytas, a Twój jeszcze z ziarnami to dopiero pychota - lubię takie.:)
OdpowiedzUsuńTo na prawdę mega zdrowy chleb ! I mega błonnikowy !
OdpowiedzUsuńA nie wyszedł bardzo twardy ?
nie jest twardy, wpierw wiśny, a dopiero z czasem ma stwardnieć, ale twardości nie doczekał :)
UsuńAha, no to w sam raz jak dla mnie - uwielbiam wszystkie nasiona i zboża w nim zawarte ;)
UsuńWygląda znakomicie! Wszystkie dodawane nasiona, to takie jakie dodaję do chleba na zakwasie. Muszę wypróbować! Mam nadzieję, że mi się uda:)
OdpowiedzUsuńp.s. Jak pięknie chlebek wygląda w Twojej odnowionej paterze!:)
Pozdrawiam:)
UsuńAniu, wypróbuj, chlebek znakomity, nawet na dłuższe przetrzymanie.
a patera rzeczywiście prezentuje się świetnie.
Od patrzenia robię się zdrowsza, ten chleb dodaje energii!
OdpowiedzUsuńJa też go upiekę. Bardzo lubię chlebek chrupki.
OdpowiedzUsuńZ czarnuszką pewnie wybornie smakuje.
Pozdrawiam:)
Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńOh, przepis + zdjęcia i wydaje się takie proste pieczenie chleba, może nawet spróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chlebek. Lubię pochrupać czasami jakieś krakersy, więc taki chlebek byłby idealny :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i składniki fajne do pochrupania super - przepis zapisuje może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
To wyszły chyba takie pieczone placuszki niż chlebek. Ale że pełne zdrowia, to nie wątpię :-)
OdpowiedzUsuńOd samego czytania składników jeść się chce !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo udany chleb chrupki, i do normalnego jedzenie jako kanapki, i do podgryzania. Miło było wspólnie go piec :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/
Urszulo, Twój zdrowy chlebek wygląda cudownie i na pewno skorzystam z przepisu, ale dzisiaj moje serce podbiły ananasy w sosie truskawkowym - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie taki chlebek :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to samo zdrowie , dużo składników ale pracy z ciastem mało. Warto spróbować. Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńSmakowity ten chlebek :) Mało pracy, a więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, obserwuję
http://zmiksowane.blogspot.com/
już ze 2 miesiące się za niego zabieram, ale w końcu go zrobię! :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda fantastycznie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńTo jest porządna porcja zdrowia! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyszły:)) Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńBardzo mi było piec wspólnie. Będę powtarzać : prosty, zdrowy i smaczny :-)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszny ;)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek! Dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku!
OdpowiedzUsuń